S:t Laurentius

Idag den 10 augusti har Lars namnsdag. Detta för att det var denna dag den 10 augusti 258, som diakonen Laurentius i Rom blev avrättad. Helgonlegenden berättar att Laurentius hade hand om de kristna församlingarnas pengar i staden Rom. När kejsaren hörde talas om detta meddelade han att han ville se kyrkans skatter. När Laurentius hörde talas om detta fick han bråttom att dela ut pengarna till småfolket, till de fattiga och sjuka i Rom. Kejsaren framhärdade att han ville se kyrkans skatter. Enl. legenden tog då Laurentius med sig alla dessa de minsta i samhället inför kejsarens tron, och sade:”Här ser du kyrkans verkliga skatter.” För detta dömdes han att avrättas på ett halster, dvs han stektes levande till döds. Men legenden berättar vidare att när han legat en stund på halstret utropade han med hög röst:”Vänd på steken”.
Lunds domkyrkas främsta skyddshelgon är just denne S:t Laurentius. Hans martyrredskap, halstret, är idag en symbol för Lunds sift och det ingår också i biskopens vapenbild. En bild av S:t Laurentius kan man i domkyrkan se mitt framför högaltaret. Där ser man en hög piedestal med helgonet, som håller ett halster i ena handen och ett palmblad i den andra.
Inom liturgin är den röda färgen en symbol för bl.a. martyrerna. Och idag är högaltaret i domkyrkan försett med ett rött antependium.