Margaretas särk

I Domkyrkomuseets Skrudkammare finns ett klädesplagg som går under benämningen “Margaretas särk”. Enligt traditionen skall denna skjorta ha tillhört unionsdrottningen Margareta. Det kommer många danska turister och frågar om detta plagg. Drottning Margareta dör på ett skepp i Flensburgs hamn 1412.Man har daterat skjortan till slutet av 1400-talet, och den kan således inte ha tillhört Margareta. Skjortan tillskrevs de mest fantastiska egenskaper i gångna tider. Den kunde bl.a. hjälpa kvinnor i barnsnöd. Så berättas det att när en danska drottning låg i födslovåndor och barnet inte föddes fram, skickade hennes make efter denna magiska skjorta från Lund. När man drog den över drottningens huvud föddes raskt ett friskt gossebarn och även drottningen återhämtade sig från barnsängen. I verkligheten är denna skjorta en prästskjorta. Den är mycket vid. Just denna typ av prästskjorta kallades för “superpelicium” på latin, och det betyder “över pälsen”. Det var på vintern så kallt i domkyrkan, att prästerna var tvungna att bära en päls under prästskjortan. Den är också försedd med blå lappar. Dessa kallas paruror, och är ett slags dekoration på skjortan.