Mosaiken

I domkyrkans östligaste valv finns den stora och mycket i ögonfallande mosaiken Domens Dag. Denna mosaik skapades av den danske konstnären Joakim Skovgard mellan 1925 och 1927, då den invigdes. Skovgard hade hjälp av andra kosntnärer för att sätta fast de mer än 1 miljon små bitarna i glas, keramik och sten. Bl.a. den svenska glaskonstnären Hugo Gehlin. Verk av honom kan man bl.a. se i S:t Petri kyrka i Malmö, i det s.k. Peblingekapellet. Moasaiken i Lunds domkyrka sitter alltså i det allra östligaste valvet. Detta p.g.a. namnet Domens Dag. Enligt Bibeln kommer Jesus tillbaka till jorden från öster – där ligger Paradiset och i öster stiger också solen upp. På bilden ser vi Kristus i en framställning där han är ca 6 m hög.Skovgard har haft som underlag för sitt konstverk, texterna i bl.a. Matteusevangeliet.