På de svagas sida

Kerstin Nilsson och Maria Leijman är diakoner i Lunds domkyrkoförsamling.

På söndag den 16 september är det diakonvigning i Lunds domkyrka. Biskop Antje Jackelén viger tre kvinnor och en man till diakoner i högmässan klockan 11.

Linus Bengtsson vigs till tjänst i Västra Skrävlinge församling i Malmö, Emmie Davidsson till S:t Pauli församling i Malmö, Boel Jonsson vigs till tjänst i Höllvikens församling och Marie Lindberg till tjänst i Lunds östra stadsförsamling.
–  Med diakonvigningen följer ett särskilt ansvar att försvara människors rätt och stå på de svagas sida, säger Maria Leijman som är diakon i Lunds domkyrkoförsamling.

Diakoni kan översättas med kyrkans sociala arbete. Många människor som är behov av hjälp och omsorg får stöd i Svenska kyrkans församlingar. Det kallas omsorgsdiakoni. En viktig uppgift för en diakon är också att verka för att förändra samhället, så att färre hamnar i social utslagning och fattigdom. Det kallas ibland för profetisk diakoni.

– I Lunds domkyrkoförsamling finns ett stort antal frivilliga som utför ett viktigt arbete i att besöka människor, vara värdar på äldreboende, dopvärdar och frivilliga i Domkyrkan. Vi tar gärna emot fler frivilliga, många tycker det är ett givande arbete där du verkligen gör nytta,  säger Kerstin Nilsson, som också är diakon i Domkyrkoförsamlingen.

Vill du veta mer om diakoni, eller är intresserad av att bli frivillig i Domkyrkoförsamlingen, kontakta Maria Leijman, maria.leijman@svenskakyrkan.se, 046 35 87 46 eller Kerstin Nilsson, kerstin.nilsson@svenskakyrkan.se 046  35 87 61.