Sommar i Domkyrkan

Gudstjänster, konserter, visningar på svenska och engelska och pilgrimsdag för barn som vill ut på äventyr. Här ser du vad som händer i Domkyrkan i sommar.

Tider för gudstjänster finns i kalendariet till höger på webben.

Sommarens öppettider i Domkyrkan och Domkyrkan
Välkommen hit! Här ser du när vi har öppet.

Hela sommaren Gratis visningar av Domkyrkan
Mellan den den 24 juni och 1 september erbjuds dagliga visningar i Lunds domkyrka. Förutom allmänna guidningar på svenska och engelska, blir det barnvisningar och temavisningar om Maria.

Hela sommaren Låna ett halsband och gå på upptäcktsfärd i Domkyrkan
Änglar, gröna män, lejon och helgon. Domkyrkan är full av spännande figurer som gömmer sig. En del av dem är flera hundra år gamla. För att du ska hitta figurerna har vi tagit fram ett litet halsband för barn med med text och bild. Halsbandet finns att låna i Domkyrkans shop, direkt innanför stora entrén.

Hela sommaren Pilgrimsplats Liberiet
Pilgrimsplats Liberiet är Lunds stifts pilgrimscentrum och navet i Pilgrimsvägen Skåne Blekinge. Pilgrimsplatsen finns till för dig som vill veta mer om pilgrimsvandring – både den yttre och den inre.

10 juli och 24 juli Vandring till Lunds heliga platser
Var du än vandrar i Lund stod det på medeltiden ett altare. I staden fanns tjugosju kyrkor och kloster, som är bortglömda av oss idag. Följ med på en meditativ vandring genom staden Lund i sommarkvällen.

13 juli-22 augusti Inger Bergström ställer ut i Domkyrkan och Domkyrkoforum
I sommar tar vardagens ting plats i Domkyrkan. Det är konstnären Inger Bergström som i en utställning i kryptan låter föremål som stolen, bordet, den svarvade pelaren och lampan möta det sakrala rummet.

Start 13 juli Skånes orgelveckor Öresund runt
Den 13 juli inleds festivalen för alla som älskar orgelmusik. Skånes orgelveckor startar i Lunds domkyrka och tar oss sedan med till kyrkor och slott i Skåne, Köpenhamn och på Bornholm. Här finns hela programmet. Här ser du de konserter som ges i Lunds domkyrka.

17 juli och 14 augusti Samtal med kultur och gemenskap
Som föregående år anordnar Lunds domkyrkas vänner Sommar-LDV. Vi samlas runt kaffeborden i Domkyrkoforum, på Torget eller vid fint väder på Torgets atriumgård. Där talar vi om en bok vi läst, en film vi sett eller delar med oss av en teaterpjäs vi upplevt.

25 juli kl 19 Sacred summer: Möte mellan två sopraner
Välkommen till Operajazz, en avskalad, personlig, improvisatorisk och lekfullt intim konsert med sopranen Ellinor Edström Schüller och sopransaxofonisten Cennet Jönsson.

29 juli-3 augusti Pilgrimssymposium i S:t Olof
Välkommen till en pilgrimsvecka i den anrika pilgrimskyrkan i S:t Olof på Österlen. Det blir föreläsningar, utgrävningar, vandringar, marknad, skådespel och mycket annat.

4 augusti Blockflöjtskonsert med Kulturskolan
En fem ungdomar stark blockflöjtsgrupp spelar en blandad repertoar med tyngdpunkten i musik från blockflöjtens guldålder på 1600- och 1700-talen. Men det blir också folkmusik från Irland och Sverige, samt en smula nutida blockflöjtsmusik.

4 augusti kl 19 Premiär kyrkospelet Jag har ett uppdrag till dig – Drömmar som livskraft
Sommarens kyrkospel i Lunds domkyrka heter Jag har ett uppdrag till dig – Drömmar som livskraft. Vilka drömmar bär vi med oss? På vilket sätt påverkas vi av drömmarna?

6 augusti Hiroshimadagen uppmärksammas i Domkyrkan

6 augusti Specialvisning med kaffe och kaka
Visningen börjar med en kort guidning i Domkyrkan och därefter är det besök i Domkyrkoforum och kaffeservering.

7 augusti Hemlighetsvandring i Lund
Med de färgglada pärlorna i Frälsarkransen kan du vandra som pilgrim mitt inne i staden.

13 augusti kl 20 Moto Boy spelar i Domkyrkan
Moto Boy i Lunds domkyrka är en match made in heaven! Och en värdig sommarlundavslutning. Moto Boy gör en enda spelning i sommar och då väljer han att göra den under Sommarlund. Fri entré.

14 augusti Bli pilgrim för en dag
På sommarlovet kan du prova att vara pilgrim för en dag. Du får göra din egen vandringsstav, gå i Domkyrkans labyrint, leta efter det hemliga pilgrimsmärket som finns någonstans i Lunds domkyrka och gå en pilgrimsvandring i Lund.

14 augusti Kärleksvandring i Lund

24 augusti-1 september Kvinnor i förändringens tid – reformationens tid och vår
Reformationens tid och vår kan tyckas olika, men båda var perioder av förändring. Utställningen Kvinnor i förändringens tid – reformationens och vår som visas på Väggen i Domkyrkoforum i augusti, lyfter fram spännande kvinnor nu och då.