Madeleine Hatz ställer ut i Domkyrkan

Franciskus i Kina är titeln på konstnären Madeleine Hatz utställning i Domkyrkan och Domkyrkoforum. Madeleine Hatz tillbringade ett halvår i Kina och arbetade samtidigt med utställningen. Hennes inspirationskälla var helgonet Franciskus. Fram till den 15 november kan du se utställningen i kryptan.

I kryptan visas två stora abstrakta målningar kallade Ode till martyrer, titeln anspelar på dem som i dagens Kina dör martyrdöd i tysthet då de vägrar ge upp sin tro. Målningarna lyser som av eld och påminner oss om elden som ger liv och tar liv. Domkyrkans skyddshelgon Laurentius brändes på bål. Efter honom har andra martyrer dött i eld. En tredje stor målning är Solsången. Denna titel anknyter till titeln på Franciskus sång till Broder Sol.

franciskus_kina12

franciskus_kina11

franciskus_kina9

franciskus_i_kina

franciskus_kina1

franciskus_kina5

franciskus_kina4

franciskus_kina8

franciskus_kina3

I Domkyrkoforum visades fram till den 24 oktober Golden Viscera och Vanitas samt Franciskus dräkt och bildspelet Il Poverello.

Franciskus praktiserade barmhärtighet. Han levde sig in i den korsfästes smärta och identifierade sig med de maktlösa, fattiga och utstötta. Genom denna inlevelse och genom sina berättelser och handlingar inspirerade han i sin tur människor att visa barmhärtighet och medkänsla.

Utställningstider
Franciskus i Kina öppnade fredagen den 4 oktober med Il Poverello, en performance i Hörsalen, Domkyrkoforum klockan 16.00. Klockan 17.00 fortsatte vernissagen i kryptan. Utställningsperioden är 4-25 oktober i Domkyrkoforum samt 4 oktober-15 november i kryptan.

Lena Sjöstrand, 046 35 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se
Läs mer om Madeleine Hatz.

Press
Läs artiklar i Skånska dagbladet och Sydsvenska dagbladet.