Laga Håkans goda kola

håkan_svartvitt
Håkan Ekelund är fastighetsskötare för Domkyrkan, Domkyrkoforum, biskopshuset och Lunds stiftskansli. Han är också passionerat intresserad av att baka och göra godis.

– Jag har inspirerats av min mor. Det är roligt att testa nya recept. Bäst är är det ju när man lyckas. Men blir det inte bra kan jag alltid äta upp det själv, säger Håkan.

Håkan började baka för ungefär tio år sedan. Då var det bröd som gällde. Han provbakade alla sorters bröd han kunde hitta. Surdegsbröd, grova och vita bröd och med flingsalt och russin. Till slut hade han bakat så mycket bröd att han ville göra något nytt.
– Det är inte nyttigt att äta för mycket bröd. Så jag slutade med det och började med kakor och godis istället, säger Håkan och skrattar.

Inför jul bjuder han på ett av sina favoritrecept.

Lakritskola
Stöt eller krossa 1 dl lakritskarameller eller använd lakritspulver.
Blanda med
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 del ljus sirap
i en kastrull.

Koka på svag värme till 125 grader C i cirka 40 minuter.

Gör kulprovet. Häll i en form med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt, om du vill. Låt svalna och skär i avlånga bitar. Rulla in i bitar av bakplåtspapper. Förvara i kylen.