Upplev livemusik i storslagna rum

kyrkomusiker1
Stefan Ekblad och Johan-Magnus Sjöberg.

Domkyrkan och Allhelgonakyrkan är Lunds största kyrkorum. Här passar det att framföra stora musikverk med kör, orkester och solist. Oratorium 2014 är rubriken för Svenska kyrkan i Lunds musiksamarbete för bredd, djup och kittlande nyheter.

Johan-Magnus Sjöberg, tonsättare och organist i Allhelgonakyrkan, Stefan Ekblad, biträdande domkyrkoorganist och Tomas Willstedt, domkyrkoorganist i Domkyrkan planerar programmet tillsammans.

allhelgonakyrkan

Ett oratorium kan beskrivas som ett större musikverk i flera satser med kör, orkester och solister. I både Domkyrkan och Allhelgonakyrkan har sådana verk framförts i många år. Nu skapas ett genomtänkt samarbetsprogram med fyra konserter under vårterminen 2014 och fyra eller fem under höstterminen. Alla konserter har fritt inträde.
– Vi försöker balansera klassiska verk med nyskriven spjutspetsmusik. Att höra livemusik med sina skavanker och sin nerv i ett storslaget kyrkorum är något helt annat än att lyssna på en CD eller en dator. Vi vill ge inspiration till dem som kommer och kanske få dem att lyfta en stund från vardagen, säger Johan Magnus Sjöberg.

domkyrkan_grönt_träd

kör_alllhelgona

En bas i ett oratorium är kören. Johan Magnus leder Helgonakören och Motettkören. Stefan Ekblad är ledare för Katedralkören och Koralkören samt Mikaelskören, ”för dem inte tror att de kan sjunga”. Inför konserter blir det många övningar för körerna, som också träffas regelbundet en gång i veckan.
– Svenska kyrkans körer är en stor skatt. När vi framför ett musikverk vill vi ge något både till dem lyssnar och dem som sjunger i kören. Att sjunga en text tillsammans med andra kan göra dig djupt berörd. Körmedlemmarna får också chansen att jobba med solister som är proffs, säger Stefan Ekblad.

katedralkören

Både Stefan Ekblad och Johan-Magnus Sjöberg har en gedigen musikalisk bakgrund. Johan-Magnus växte upp i frikyrkan och var alltid delaktig i musiken. Hans första instrument var fiol, med inriktning att bli violinist. Men han spelade också gitarr och övergick sedan till piano och orgel.
– En avgörande musikupplevelse för mig var när jag som ung gick in i Domkyrkan i Växjö där det pågick en konsert. Jag minns att jag blev helt översköljd av Poulencs orgelkonsert i G-moll, berättar Johan-Magnus Sjöberg.

källa_himmel

Stefan Ekblad är uppvuxen i musiklivet i en församling i Svenska kyrkan i Malmö och sjöng i kör och spelade flera instrument. Att bli professionell musiker kändes naturligt.
– Jag tycker om musik från olika tider, men har ett speciellt gott öra till romantiken under 1700- och 1800-talet. Då skapades många av våra stora verk. I dag spelar jag orgel och tvärflöjt förutom att leda körer, säger Stefan Ekblad.

kyrkomusiker

Vad inspirerar då inspiratörerna?
– Det kan låta banalt, men det är möten med människor. Ett enkelt synintryck som att se en människa passera på stan kan jag uppleva som ett tema i musiken. Ett vanligt vardagsmöte startar en process, säger Johan-Magnus Sjöberg.
– Att samtala med människor är det som berör på riktigt, precis som vi vill att musiken ska göra, säger Stefan Ekblad.

poster_springBlue_004.indd

Våren 2014
Den första konserten i Oratorium 2014 är den 16 mars i Allhelgonakyrkan. Då framförs Monolog II av H. Theorin, O Domina Nostra av H. M. Górecki och Son of God, Mass av J. Whitbourn av sopranen Sabina Zweiacker, Per Bäcker på saxofon, Alexander Lundberg, orgel och Helgonakören, som dirigeras av Johan-Magnus Sjöberg.

Nästa konsert är Mattäus-passionen av Johann Sebastiani söndagen 13 april kl 17.00 i Allhelgonakyrkan. Här medverkar Motettkören, solister och en barockorkster under ledning av Johan-Magnus Sjöberg). Dtta är första gången verket framför i Sverige.
Den första konserten i Domkyrkan under Oratorium 2014 blir lördagen 24 maj kl 17.00. Då kan du lyssna till W. A. Mozarts Vesperae solennes de confessore och Exultate Jubilate med  solister, Camerata Lyckensis och Katedralkören under ledning av Stefan Ekblad.

Film och webbplats
Hela programmet hittar du här. Oratotum 2014 har också en webbplats där alla nyheter publiceras.

ljus_blå_vägg