Johan Tyrberg ny biskop i Lunds stift

Johan Tyrberg, kyrkoherde och kontraktsprost i Karlshamn, har valts till ny biskop i Lunds stift. I dagens val får han 71 procent av rösterna.

– Fantastiskt att ha fått ett sådant förtroende. Det ska bli en spännande utmaning att efterträda biskop Antje i vårt härliga och välskötta stift, säger Johan Tyrberg i en första kommentar.
Lunds stift bjuder in till en presskonferens med nye biskopen kl. 16.00 i eftermiddag.
Plats: Domkyrkoforum i Lund (intill Domkyrkan)

Preliminärt resultat i dagens biskopsval
Johan Tyrberg, kyrkoherde och kontraktsprost, Karlshamn
71 procent, 818 röster
Fredrik Modéus, församlingsherde i Lunds domkyrkoförsamling
27 procent, 310 röster

Totalt antal avgivna röster: 1147 (röstberättigade är 1 250 personer)
Ogiltiga och blanka röster: 19

Lunds stifts webbplats finns en förteckning över hur respektive kontrakt har röstat. Den slutliga sammanräkningen sker på stiftskansliet i Lund och påbörjas kl. 15.00 idag.

Johan Tyrberg blir Lunds stifts 69:e biskop. Biskopsvigningen i Uppsala domkyrka sker den 24 augusti och han mottages i Lunds domkyrka den 30 augusti. Johan Tyrberg efterträder biskop Antje Jackelén som blir ärkebiskop i juni. På Lunds stifts webbplats finns en förteckning över alla tidigare biskopar i stiftet.

Johan Tyrberg, född 1963, prästvigdes 1990 för Lunds stift. Sedan 2007 är han kyrkoherde i Karlshamns församling som från och med i år har lagts samman och numera består av tre församlingar med namnet Karlshamn-Trensum pastorat. Innan dess var Johan kyrkoherde i Frankfurt/Main, Svenska kyrkan i utlandet.
Mer information om Johan Tyrberg, samt pressfoto, finns på Lunds stifts webbplats.

Kontakta Johan Tyrberg
Johan Tyrberg, nyvald biskop i Lunds stift, telefon 0454-30 22 01

För mer information om biskopsvalet
Anders Ploman, stiftsjurist, telefon 046-15 55 10, 0708-81 18 64