Alla änglar är olika

ängel8

Med varsamma händer befriar konservatorerna Bernd Gerlach och Pia Lendemar änglarna från damm och smuts. Även dödskallar, förgyllda detaljer och höga ämbetsmän har restaurerats och lyser nu med samma glans som när de kom till.

pia_bernd33

Under hösten 2013 och våren 2014 har Pia och Bernd arbetat med restaureringen av Domkyrkans epitafier. Sista etappen är lite enklare, att försiktigt ta bort all smuts från ett urtavla från 1623.

pia_bernd1
Urtavlan är rikt omgiven av detaljer och består av en stor bemålad trätavla. Tavlan hänger ovanför dörren in till Domkyrkan hiss. Epitafierna är de stora minnestavlor från 1500- och 1600-talen som finns på södra sidoskeppsväggen.

urtavla_peka

– Urtavlan är troligtvis gjort av Jacob Kremberg eller hans verkstad. Vissa delar fattas. Solen ska ha visare som näsa och på urverkets krön har fyra apostlar snurrat ovanpå bygeln som ser ut som ett fotbollsmål. Men vi hyser gott hopp om att hitta delarna igen, säger Bernd Gerlach.

ängel12

ängel1

ängel3
På urtavlan finns en mängd små änglahuvuden. Alla har ett individuellt utseende. Det är nästan som om konstnären har avbildat sin familj eller sina grannar. Högst uppe på tavlan står figurer som symboliserar livet och döden. Livet och döden har klockor som klämtar med olika klang när man drar i en pinne.

livetdöden
– Urtavlan är otroligt fint bibehållen, den behöver inte restaureras. Däremot måste vi ta bort all smuts, som kan vara mycket aggressivt mot materialet. Damm äter sig in i färgen, säger Pia.
Till att tvätta använder Pia och Bernd dammsugare och penslar. Allt sker mycket försiktigt. Epitafierna som har restaurerats grundligt, kräver ett annat arbete. De har genomgått ett omfattande konserverings-, restaurerings- och rengöringsarbete.

bernd_pia
-Vi har förgyllt om vissa detaljer. De har fått ny schellack som gör att de glänser igen. Målningarna har vi rengjort från gammal oxiderad fernissa och omfernissat. Då syns alla detaljer tydligare. Den vita stenen har försiktigt tvättats med en svamp med bunden fukt. Lite fukt kan användas, men den måste avdunsta innan den går in i materialet, säger Pia.

Pia har en konserveringsateljé i Lorensdal i Vellinge. Bernd är sedan många år anställd som konservator på Historiska museet i Lund, men frilansar också i olika uppdrag.
– Vi hoppas kunna restaurera Domkyrkans stora barockepitafium av Johan Ullberg senare i år. Johan Ullberg var krögare, men sadlade om till konstnär. Någon lär ha sagt till honom att nu får du välja! I Dalby kyrka finns en altaruppsats  av honom. På Historiska muséet har vi skulpturer som egentligen tillhör Damkyrkans epitafium. Putti med änglavingar och en meter höga helgon kanske kan återta sin gamla plats, säger Bernd.

Specialvisningar om Domkyrkans epitafier
Kom gärna in i Domkyrkan och titta på de nyförgyllda och rengjorda epitafierna. I sommar blir det specialvisningar med tema epitafier den 26 juni kl 16.00-16.45, 30 juni kl 10.00-10.45, den 8 juli kl 16.00-16.45 och 18 juli kl 10.00-10.45.