Då seglade den Heliga Anden in som en duva i min bön

kvinna

För en tid sedan såg jag en dokumentär om en flicka som hade blivit så illa våldtagen att hennes vagina hade trasats sönder. Slemhinnorna var helt förstörda och… ja, jag vill inte gå in på fler detaljer, det gör ont i min egen kropp när jag minns tillbaka.  När jag skulle somna den kvällen sökte jag Gud i min bön.

Men i sorgen kunde jag inte föreställa mig hur Gud Fader med en faderlig kram skulle kunna trösta det som inte går att trösta. Jag vände mig då till Sonen, han som har tagit mänsklig gestalt och delar våra liv och vandrar våra vägar. Men, tänkte jag, hur mycket Sonen än går in i hennes lidande så har det hemska redan skett. Jag kände mig desperat, ingen av dessa gudsbilder kom med någon tröst.

mås_himmel

Då seglade den Heliga Anden in som en duva i min bön, denna yra vind som kan leta sig in i alla skrymslen och vrån. Jag kände att jag med förtröstan kunde be henne om att smyga sig in i den utsatta flickans kropp. Läka henne, göra hennes slemhinnor rosa och fuktiga igen, hjälpa henne att våga tro på livet, på godhet, ömhet och lust igen.

trasmattor

Överallt i vår stad finns det flickor och kvinnor som utsätts för övergrepp. I hemmet, i parken, på nattklubben och i skolan. Vi ber för dem:

Heliga ande, kom med din vind som berör.
Hela det som är brustet, läk det som har sårats.
Kom med din livslust till den som har blivit bestulen.
I Faderns och Sonens och den Heliga Andes namn
Amen

Lisa Vinsander, studentpräst

gladsax_kyrka7