Knut den helige och Olof den helige

Knut den helige och Olof den helige är två helgonkungar som båda dödades under juli månad i medeltidens första tid, det vill säga under 1000-talet. Kungarna firas med helgondagar under denna månad.

Knut den helige är ett av Lunds domkyrkas skyddshelgon. Han mördades den 10 juli 1086 i S:t Albans kyrka i Odense. Knut var andre son till kung Sven Estridsen och lade  grunden till Lunds domkyrka genom ett donationsbrev med rika gåvor till kyrkan. Han finns avbildad ovanför huvudentrén till Domkyrkan samt i södra kapellet.

Olof var kung av Norge och han dödes vid slaget vid Stiklastad 1030. Flera kyrkor är uppförda till hans ära. Under medeltiden låg det en S:t Olofs kyrka ungefär där Allhelgonakyrkan ligger i dag. Den mest kända kyrkan till hans ära är väl den i byn S:t Olof på Österlen. Skulpturen av S:t Olof inne i kyrkan håller en silveryxa i handen. Med den kan man stryka sig tre gånger för att bli kvitt sjukdomar av olika slag.

Anita Larsson, domkyrkoguide