Den heliga Birgitta är Sveriges enda kanoniserade helgon

Birgitta är ett av Europas sex skyddshelgon och hon kanoniserades den 7 oktober 1391, knappt 20 år efter sin död 1373.

I Lunds domkyrka fanns det under medeltiden ett altare till den heliga Birgittas ära, beläget i södra sidoskeppet nära nedgången till kryptan. Det fanns också en relik av hennes fingrar som förvarades i ett relikskrin i form av en silverhand. Detta relikvarium kom säkerligen till i samband med helgonförklaringen.

Birgitta Birgersdotter föddes 1303 och var av den förnäma Bjäboätten (Folkungaätten). När hon var sex år började hennes uppenbarelser. Det var framför allt jungfru Maria som talade med henne, men hon upplevde också att Kristus uppenbarade sig. Birgitta grundade Birgittinorden efter att Kristus uppenbarat sig för henne och uppmanat henne att grunda ett kloster i Vadstena. Hon bosatte sig i Rom och begav sig på pilgrimsresor.

Den heliga Birgitta avled 1373 och hennes kvarlevor fördes till Vadstena året därpå. Birgitta är Sveriges enda kanoniserade helgon.

Anita Larsson, domkyrkoguide