Gud 07.07: I tystnad väntar de på att bli funna

”If I lose myself tonight, it will be by your side” sjunger gruppen One Republic i låten If I lose myself.  Om jag förlorar mig själv i natt, gör jag det vid din sida.

Och det har de ju rätt i, för jag tror att även om vi går vilse i livet och tappar bort oss själva finns Gud alltid vid vår sida. Och om vi slutar tro på Gud och älska Gud, betyder det inte att Gud slutar tro på, och älska oss.

När vi tappat bort saker oroar vi oss för vart dem är. De ligger där någonstans i tystnad och väntar på att bli funna. Vi är likadana vi människor. Många väntar i tystnad på att bli funna, de kanske inte ens vet det själva.

När vi villar bort oss i vår tro är vi ändå välkomna tillbaka. Gud sparar alltid en speciell plats åt oss.

Alla människor har säkert, precis som jag, tappat bort saker och jag vill dela med mig av mitt starkaste minne av detta. När jag var fem år köpte jag en leksaksleopard, och jag valde just denna trots att den låg i en korg bland alla andra gosedjur. Denna leopard fick namnet Gulle-Plutt, och jag hade med honom överallt vart jag än gick. Jag till och med ritade en teckning på honom som mamma hängde upp på sitt kontor på jobbet.

Men en dag tappade jag bort Gulle-Plutt och när jag upptäckte detta var jag förtvivlad och grät för jag hade inte honom. Jag hade inte alla mina gosedjur.

Saknaden var stor och tiden gick men jag slutade aldrig hoppas att han en dag skulle komma tillbaka. Och det gjorde han också ett halvår senare. Det visade sig att min mammas kollega hade sett min teckning och känt igen Gulle-Plutt när hon var på banken, där han hade varit borttappad hela den här tiden. Överlycklig kom jag hem till honom och än idag när jag flyttat hemifrån har han hängt med.

Jag slutade aldrig att hoppas, och när han kom tillbaka, välkomnades han med öppna armar. För det viktigaste var ju inte att han varit borta utan att han var återfunnen och hade kommit tillbaka.

Som kärleken mellan ett barn och ett gosedjur är också kärleken mellan en människa och Gud. Gud är lycklig att han har oss så som barnet bär med sig gosedjuret i sin famn och ritar av det. Gud oroar sig ständigt och slutar aldrig hoppas på att vi ska komma tillbaka när vi tappar bort oss. Och när vi kommer tillbaka gläds Gud och värnar om oss likt barnet som blev vuxet och flyttade hemifrån men tog det älskade gosedjuret med sig.

Ja likt ett barn blir överlyckligt när det får tillbaka sin käraste ägodel, för i Guds ögon är vi alla en käraste ägodel, gläder sig Guds änglar över en enda syndare som omvänder sig (Luk 15:10).

Text Mathilda Magnusson, student i teologi och konfirmandledare i Lunds domkyrkoförsamling
Foto Kristina Strand Larsson