Håll medeltiden i din hand

Den 9 maj släpps en ny app om det medeltida Lund. Med hjälp av karta, GPS, bilder och texter kan besökaren snart vandra mellan tjugo medeltida platser.

Julia Claesson från samhällsprogrammet och Leo Svensson från det humanistiska programmet är två av de elever från Katedralskolan som tillsammans med en programmerare och en formgivare utvecklat appen. Eleverna har ansvarat för innehåll. De historiska texterna har skrivits av ungdomar på spetsutbildningen i historia. Språkelever har översatt. Marknadsföringen sköts av studenter från delkursen i strategisk kommunikation som Julia Claesson och Leo Svensson läser.

– Vi är många som har arbetat med appen tillsammans. Jag har översatt texter till spanska och ska jobba med marknadsföringen. Utmaningen har varit att få samma tilltal i alla texter och skapa en identitet där budskapen hänger ihop, säger Leo Svensson.

Julia Claesson tar fram sin mobil och visar appen som ännu så länge finns i en betaversion. Startsidan visar bilder och en allmän text om medeltiden. Sedan guidas vi till tjugo platser i Lund, bland annat Domkyrkan och Liberiet, tegelhuset bredvid Domkyrkan.

– Katedralskolan har fått pengar från fonden Framtidens Lund för att utveckla projektet. Det har varit roligt att producera något tillsammans med elever från hela skolan. Alla har varit engagerade. Vi har också träffat representanter från näringslivet, säger Julia Claesson.
– Den 9 maj när appen släpps har vi ett event på Stortorget. Då får de som vill testa. Det blir dans och musik, men ingen medeltida mat! säger Leo Svensson.

Text/foto Kristina Strand Larsson