Gud 07.07: Och jag är med er alla dagar tills tidens slut

Med dessa ord slutar Matteusevangeliet. Evangeliet, det glada budskapet, tar dock inte slut här. I Apostlagärningarnas första kapitel kan vi läsa om himmelsfärden:

När han hade sagt detta såg de hur han lyftes upp i höjden, och ett moln tog honom ur deras åsyn. Medan de såg mot himlen dit han steg upp stod plötsligt två män i vita kläder bredvid dem. ”Galileer”, sade de, ”varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen skall komma tillbaka just så som ni har sett honom fara upp till himlen.” (Apg 1:9–11)

På insidan av många kyrktak syns undersidan av ett par fötter, Jesu fötter som lämnar det jordiska livet för att kunna vara på alla platser i alla tider. Jesus lämnar oss inte, utan himmelsfärden visar, tvärt om, på att han alltid finns med oss var vi än är. Genom himmelsfärden blev det möjligt för Jesus att vara överallt, hos alla människor, på alla platser, i alla tider.

Denna närvaro är den största gåvan Jesus gav mänskligheten, en närvaro som inte gör livet lättare, men som delar det svåra med oss. Att vara kristen leder inte till att alla vägar blir raka eller att alla frågetecken rätas ut. Snarare är det tvärt om. Livet är fylld av återvändsgränder, frågetecken och av knöliga och krokiga vägar som inte verkar leda någonstans. Detta verkar vara människans villkor, att vandra efter dåligt underhållna, och dåligt skyltade vägar.

Men, om nu vägarna nu är så dåliga, vad betyder då Jesu närvaro i våra liv? Klart är att närvaron inte leder till ett problemfritt liv. Vägen, som vi alla vandrar mellan vaggan och graven, är problemfylld, men genom Jesu liv, död, uppståndelse och himmelsfärd visar Jesus att han delar det svåra med oss. Han tar inte bort det onda, han delar det med oss, för att visa oss hur vi ska förhålla oss till varandra. Människans uppdrag är att dela sitt liv med varandra, för det är genom delandet som det svåra blir enklare. Genom delat lidande blir lidandet mindre och vägen klarare.

Den lidande tjänaren, som på korsets stam gav sitt liv för oss, är genom himmelsfärden närvarande hos oss alla för att dela vårt liv, liksom vi är kallade att dela varandras liv. För det är genom det delande livet som livet blir helt.

Text Johannes Lindsund, teologiestuderande
Foto Kristina Strand Larsson