Gud 07.07: Fairtrade

Rättvis handel

När vi väljer Fairtrade märkta produkter hjälper vi odlare och anställda till förbättrade ekonomiska villkor. Genom bättre och långsiktiga handelsavtal ger det trygghet till många som inte har så stora marginaler att leva på. Den extra premie som odlarna får används till att utveckla lokalsamhället, skolor, hälsovård, bostäder eller investeringar i jordbruket. Arbetet främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Framför allt motverkas barnarbete och diskriminering.

En franciskansk välsignelse (ur gudstjänstmaterial www.kyrkaforfairtrade.org)

• Må Gud välsigna dig med obehag inför enkla svar, halvsanningar och ytliga relationer så att du får leva på djupet av ditt hjärta.
  • Må Gud välsigna dig med vrede över orättvisor, förtryck och utsugning så att du kan verka för rättvisa, frihet och fred.
  • Må Gud välsigna dig med tårar att fälla över dem som drabbas av lidande, övergivenhet, hunger och krig, så att du kan sträcka ut handen och trösta dem och förvandla deras smärta till glädje.
  • Och må Gud välsigna dig med tillräckligt mycket dåraktighet för att du ska kunna tro att du kan få betyda något för världen, så att du kan göra det andra hävdar är omöjligt för att komma med rättvisa och godhet till alla våra barn och fattiga. I vår Herres Jesu Kristi namn. Amen.

Under två veckor pågår nu en extra kampanj för att uppmärksamma rättvist märkta varor i handeln. Det finns nästan 2500 olika varor att välja på. Våra vanliga livsmedelshandlare har märkt upp och köpt in extra många produkter just nu. Missa inte chansen att lära dig mer och samtidigt passa på att njuta av fairtrade fika på Stora fikadagen torsdagen den 15 oktober som pågår runt om i hela landet. I flera av församlingarna runt om i Lund kan du passa på att fika.

Text Maria Leijman, diakon
Foto Kristina Strand Larsson