Två passioner i Domkyrkan

I Stilla veckan får vi möjlighet att uppleva två passioner i Lunds domkyrka: Matteuspassionen och Johannespassionen.

Genom århundradena har passionsdramat, Kristi vandring genom död till liv, fängslat oss. Genom tiderna har dramat tolkats och gestaltats musikaliskt. Bachs mäktiga Matteuspassion framförd av Malmö kammarkör med solister och musiker under ledning av Dan-Olof Stenlund uppförs den 22 mars i Lunds domkyrka.

Den 23 mars presenteras en nytolkning av passionsdramat enligt Johannes av Mogens Dahls kammerkor, stråkkvartetten Brooklyn Rider och internationella solister. Den svenska kompositören Sven-David Sandström har komponerat verket som går under namnet The Passion of St John. De bibliska texterna möter lyrik av Paul Celan, Rainer Maria Rilke, Oscar Wilde, Dylan Thomas, James Joyce och Pia Tafdrup.

Jakob Holtze som är körens konstnärlige rådgivare har sammanställt helheten. Verket handlar om mötet mellan två människor, Johannes som sjungs av Daniel Carlsson, och Jesus, Lars Møller. Smärta och svek blandas med kärlek och befrielse. Den bärande rösten ligger hos en countertenor i rollen som Johannes. Maria Magdalenas röst är också central.

Serien med passioner inleddes den 5 mars med Lukaspassionen.

Matteuspassionen
22 mars 18.30. Inträde, biljetter hos Julius biljettservice och i Domkyrkans vapenhus från 17.30.

Johannespassionen
23 mars 18.30. Inträde, biljetter via Ticketmaster, hos bokhandeln Arken och i Domkyrkans vapenhus från 18.00.