Gud 07.07: Den bästa tiden på året

Nu är vi inne i turisthögsäsongen. Besökare från hela Skåne passar på att utnyttja sitt Sommarkort och turister från hela världen kommer till Lund, in i Domkyrkan, och de olika språken blandas under Domkyrkans valv medan de nyfiket går omkring och fotograferar eller sitter förväntansfulla och väntar på att det astronomiska uret ska spela. Vi har många besökare nu. Nu när det är högsäsong.

Men när jag häromdagen skulle hålla en öppen visning så kom det först inte så många, trots att Domkyrkan var full med besökare. Varför? Jo för att alla besökare inte behöver eller vill ha en rundvisning. Alla är inte turister.

Jag googlade ordet högsäsong och fick till svar den bästa tiden på året. Med den meningen kan man lätt konstatera att vi alla har olika stunder, dagar och veckor som i sådana fall skulle kunna vara en högsäsong. För min egen del har jag många bästa tiden på året. Min födelsedag, våren, midsommar, semestern, ligga-under-en-filt-och-läsa-en-god-bok-veckorna och mellandagarna är alla, var och en, en högsäsong för mig. Jag kan nog få in några till om jag tänker efter.

Sådär är det också i Domkyrkan. Under ett år finns det många tillfällen, dagar och veckor som är en högsäsong för dem som kommer hit. Visst är våren med sina bröllop en högsäsong, första advent och juletider är i allra högsta grad den bästa tiden på året för att inte tala om stilla veckan och uppståndelsen. Domkyrkan har två år i ett – kalenderåret och kyrkoåret – och tillsammans flätas personliga och gemensamma bästa tider på året samman till ett radband av högsäsonger, turistsäsongen inkluderat.

Det är nog så att turistsäsongen också är en högsäsong för mig som får chansen att träffa alla besökare som kommer hit för att kanske just få sin bästa tid på året.

Text: Melissa Isla Venegas, guide och domkyrkopedagog

Foto: Kristina Strand Larsson