Gud 07.07: Förväntan i luften

Det börjar fyllas på med studenter i stan. Många upplever att Lund är så tyst, folktomt och tråkigt på sommaren när studenterna inte är här. Andra tycker att det är jätteskönt och njuter av lugnet. Men nu är de här igen och utanför Domkyrkoforum kommer overallklädda teknologer med dundrande högtalare och trenden vad gäller utklädningskläder för novischerna verkar gå åt Pokémonhållet. De internationella studenterna har också anlänt och i Domkyrkan erbjuds visningar på engelska som en del av välkomstprogrammet. Utanför våra arbetsfönster ser vi nya studenter som kommer gående med nyinköpta krukväxter och rullgardiner och Domkyrkans södersida fylls återigen av lunchätare.

Tänk så många förväntningar som ligger i luften just nu. Många är de som kommer tillbaka, som kanske varit här i flera år och är på väg att avsluta sin studietid, men flera som kommer är här för första gången. Har kanske nyss slutat gymnasiet och flyttat hemifrån för att börja ett nytt liv, utbilda sig och bli vuxna. Det är händelserika år som ligger framför dem och för en hel del blir studietiden verkligen det som många drömmer om, en fantastisk tid med massor av goda minnen att bära med sig genom livet. För andra blir det inte så. Utbildningen är inte som förväntat, det är svårt att hitta ett sammanhang och vänner, drömmen om att hitta en partner går i kras. Istället för att känna sig säkrare växer osäkerheten och självkänslan förminskas.

Till studentprästerna hittar många av just de studenterna. En av våra viktigaste uppgifter som studentpräster är att ha själavårdande samtal med studenter och personal vid Universitetet när de känner sig vilsna och behöver stöd på olika sätt. Vi får höra om små och stora bekymmer, om sorg och brustna hjärtan, om studiesvårigheter och ensamhet, om glädje och oväntade händelse som gjort att livet tagit en ny vändning. Vi ser, lyssnar och går med ett stycke på en livsväg i stor ödmjukhet. Någon träffar vi bara en enda gång, ibland är vi med under nästan hela studietiden.

För oss studentpräster är det intensiva veckor just nu när vi är runt på introduktioner och hälsningsgillen för att presentera oss och vår verksamhet. Vi håller också i kris- och konflikthanteringskurser för studenter som ska anordna aktiviteter för novischerna, eller engagera sig i kårer, nationer och olika utskott inom Akademiska föreningen.

Det är roligt, utmanande och väldigt lärorikt att möta alla dessa studenter som berikar vår stad på så många olika sätt. För vad skulle Lund vara utan studenterna? Välkomna!

Text: Josefin G Andersson, studentpräst