Konserter och musikgudstjänster våren 2022

Konserter med orgelmusik – lördagar klockan 10.00

22 januari – Fabio Monni
29 januari – Chaminades ”Messe pour deux voix égales”
Kristine Nowlain, sopran
Mathilda Bryngelsson, mezzosopran
Robert Bennesh, orgel
5 februari – Sofia Östling
12 februari – Tomas Willstedt
19 februari – ”Strövtåg” med Stefan Therstam, orgel, Anita Wall, diktläsning och Patrik Sandin, baryton
26 februari – Martin Hasselgren
5 mars – Sebastian Johansson
12 mars – Fredrik Albertsson
19 mars – Robert Bennesh
26 mars – Aspiranter till Lunds domkyrkas gosskör under ledning av Susannah Carlsson
2 april – Robert Bennesh
9 april – Högtidlighållande av årsmötesdagen för Kyrkosångsförbundet i Lunds stift med sångare ur förbundet under ledning av Stefan Ekblad. Robert Bennesh medverkar som organist.
16 april – Ingen lördagskonsert med anledning av Påskafton
23 april – Maja Malmström
30 april – Hampus Söndrebo
7 maj – Robert Bennesh
14 maj – Ursula Grahm
21 maj – Benjamin Åberg
28 maj – Collegium Cantorum under ledning av Ulric Andersson

Andra konserter och musikgudstjänster

5 mars kl. 19.00 – Gaude Birgitta
Sånger och böner ur den Heliga Birgittas liturgi, Cantus Sororum och mässatser ur A Worcester Ladymass med vokalkvartetten Schola Gothia. Robert Bennesh, organist.

19 mars kl. 18.00 – Beethovens i katedralen
Mässa i C-dur samt Violinkonsert. Katedralkören och Re-Creation Orchestra. Jennie Lomm, sopran. Boel Adler, alt. Martin Hultkvist, tenor. Andreas Landin, bas. Isabelle Nilsson, violin. Musikalisk ledning: Berth Nilsson och Stefan Ekblad. Entré 150 kr.

26 mars kl. 20.30 – Genom de fagra riken på jorden
Meditativ musik av bland annat Pärt, Söderberg och Messiaen i en nedsläckt katedral för att upp­märksamma Earth Hour. Vokalensemblen VOS under ledning av Robert Bennesh.

2 april kl. 19.00 – Passionsberättelsen genom 500 år
Danmarks Radios Vokalensemble gestaltar den gripande passionsberättelsen i verk från medeltiden till vår tid. David Hill, dirigent. Entré 150 kr.

11 april kl. 18.30 – Johannespassionen
Sjungen enligt gammalkyrklig tradition.Evangelisten: Johan Linderoth. Kristus: Dag Videke. Övriga roller: Robert Bennesh. Präst: Josefin G. Andersson.

12 april kl. 18.30 – Crucifixus Pro Nobis
Vokalensemblen VOS framför bland annat Kenneth Leightons passionskantat sammanvävt med läsningar. Johan Hammarström, orgel, Leif Aruhn-Solén, tenor. Robert Bennesh, dirigent. Präst: Josefin G. Andersson.

13 april kl. 18.30 – Leçons de ténèbres och Passionskoraler
Musik av De Lalande, Bach och Buxtehude. Johan Linderoth, tenor. Robert Bennesh, orgel. Präst: Lena Sjöstrand.

23 april kl. 16.00 – Lunds stifts barnkördag
Barnkörer från Lunds stift framför ”Skapelsen” av Monica Andersson Baaring i ett stråkarrangemang av Stefan Klaverdal beställt av Kyrkosångsförbundet i Lunds stift. Susannah Carlsson, dirigent.

8 maj kl. 18.30 – Bachs orkestersviter
Barockensemblen Concerto Copenhagen framför Bachs fyra orkestersviter i kammarversion. Lars Ulrik Mortensen, musikalisk ledning. Entré 150 kr.

23 maj kl. 18.30 – Sånger från andra sidan
Tre Gosskörer från Sverige och Danmark möts; Frederiksborg Slotskirkes drenge- og mandskor, Helsingborgs gosskör och Lunds domkyrkas gosskör. Bland annat uruppförs Erik Hanspers ”Sånger från andra sidan”, skrivet för gosskör och harpa.

28 maj kl. 17.00 – Katedralmusik i vårtid
Västeråskören Camerata in Cantus framför ett program med verk av Palestrina, Gjeilo, Mendelssohn, MacMillan, Parkman och Wikander. Håkan Olsson Leisring, dirigent.

Vid entrébelagda konserter kan biljetter köpas på ticketmaster.se, Visit Lund AB på telefon 046-131415 och bokhandeln Arken. Kvarvarande biljetter säljs vid ingången till Domkyrkan i anslutning till aktuell konsert.

Under pandemin har domkyrkomusiken producerat konsertfilmer och musikklipp i olika format och längd som publicerats i Domkyrkans kanaler i sociala medier. Besök gärna Lunds domkyrka på Youtube där filmerna och klippen ligger i spellistan ”Musik i Lunds domkyrka”. Här nedan finns några smakprov.

Robert Bennesh, 046 71 88 84, robert.bennesh@svenskakyrkan.se
Lena Sjöstrand, 046 71 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se