Följ påskens drama i Lunds domkyrka

Skärtorsdagens kväll till Påskdagen kallas ibland för de tre heliga påskdagarna. Dessa dagar är kyrkoårets centrum. I gudstjänsterna i Domkyrkan kan du följa dramat som utspelar sig under de tre dagarna. I mässan på Skärtorsdagens kväll läser vi texter om när Jesus åt sin sista måltid med lärjungarna och instiftade nattvarden. Vi får följa honom ut i Getsemane där han grips.

I kyrkorummet klär vi av altaret, tar bort blommor och släcker ljusen. Efter mässan är kyrkan öppen för tyst bön. Långfredagsgudstjänsten firas 11.00. Orgeln är tyst och ljuset dämpat. Dagens tema är korset. 15.00 är den tidpunkt då Jesus dog. Då hålls korsandakt i Domkyrkan. Till den ansluter den Långfredagsvandring som under eftermiddagen vandrat mellan Lunds olika kyrkor. 17.00 är det gravläggningsgudstjänst i kryptan.
Kryptan får i påskens händelser representera graven. När vi läst texterna om hur Jesus lagts i graven låser vi kryptan som förblir låst till Påsknatten.
I midnattsmässan på påskafton vandrar vi med kvinnorna till graven. I kryptan tänds påskljuset och påsk-evangeliet om Jesu uppståndelse läses. Ur brunnen hämtar vi upp vatten för dopförnyelse och ibland också dop. I mässan vandrar vi från mörker till ljus. I Påskdagens högmässa fortsätter vi att fira Kristi uppståndelse, livets seger över döden.

Här har vi samlat ett axplock av det som händer i Lunds domkyrka 10 april – 17 april.

• Måndag 10 april – 11.15-11.45 Öppen visning av påsklandskapet
    18.30 Passionsandakt med gästande flickkören CANTA! – Mädchenchor der gemeinnützigencanta från Lübeck.
  • Tisdag 11 april – 11.15-11.45 Öppen visning av påsklandskapet
    18.30 Matteuspassionen med Malmö kammarkör (biljett säljs vid Domkyrkans ingång från 17.30 samma dag)
  • Onsdag 12 april – 18.00 Vesper med Lunds gosskör.
    18.30 Mässa.
  • Skärtorsdag 13 april – 18.30 Skärtorsdagsmässa.
  • Långfredag 14 april – 11.00 Långfredagsgudstjänst
    15.00 Korsandakt
    17.00 Gravläggningsgudstjänst.
  • Påskafton 15 april – 23.30 Påsknattsmässa.
  • Påskdagen 16 april – 11.00 Högmässa
    15.30 Barnens påskgudstjänst
    17.00 Holy Communion Service
  • Annandag påsk 17 april -11.00 Högmässa.
    14.00 Mässa på teckenspråk.

På långfredagen ordnas dessutom en ekumenisk långfredagsvandring i Lund. Läs mer här.

Mer utförlig information finns i vårt kalendarium!