Fru Görvel får en egen visning sommaren 2017

Fru Görvel – en stark kvinna i skånsk historia

Pengar, maktkamp, tre äktenskap, släktfejder, svek och död: Trots sin ytterst privilegierade ställning som en av Nordens rikaste kvinnor, var Fru Görvel Fadersdotter Sparres liv långt ifrån stillsamt och tillrättalagt.

Fru Görvels spännande levnadsöde, som omfattar nästan hela 1500-talet, har stark koppling till både Lunds domkyrka och staden Lund.
– Hon kom genom sitt andra äktenskap till Skåne, som ju var danskt under denna tid. I Domkyrkan kan vi se hennes porträtt på väggen i norra sidoskeppet, och i kryptan ligger också hennes och hennes tredje makes gravsten placerad, säger Anita Larsson, Domkyrkoguide.

I år är det dessutom 500 år sedan Fru Görvel föddes och därför extra lämpligt att ägna en temavisning åt henne och det inflytande hon haft på både Domkyrkan och staden Lund.

Visningar kommer att ske på följande datum och tider i Lunds domkyrka:

• 5 maj kl 13
  • 29 juni kl 15
  • 6 juli kl 15
  • 3 augusti kl 15
  • 24 augusti kl 15
  • 10 september kl 14

Guide: Anita Larsson. Fri entré och ingen föranmälan krävs!