Filmpremiär i Domkyrkans krypta

Den 6 oktober 2017 bjuds det på filmpremiär i Domkyrkan. I samarbete med
filmfestivalen ArchFilmLund visas bland annat ”Birth of the pipe organ” i
kryptan. Dessutom framför Robert Bennesh orgelmusik efter filmerna.

• 18.00 ”Stone Matters”, Mikaela Burnstow, Australien, 2017. 11 min.
    Filmen följer arkitekten Elias Anastas och hans bror Yousefs projekt att bygga ett massivt stenvalv i den antika staden Jeriko.
  • 18.15 ”Birth of the Pipe Organ”, Dana Plays, 2017, USA. 32 min.
    Sverigepremiär!
    Kyrkoorgeln är inte bara ett instrument, den är en komplicerad arkitektonisk skapelse som kräver unika kunskaper och ett tätt samarbete mellan orgelbyggare och arkitekter. Filmaren Dana Plays tar oss med på en klättring i 50 byggnadsställningar i Angels Cathedral i Los Angeles för att vi skall kunna förstå hur detta svåra byggnads-pussel mellan en Opus 89 och katedralens interiör hänger ihop. Vi möter den hängivne orgelbyggaren Lynn A Dobson, som berättar om sina samarbeten med arkitekter och tidigare utförda orgelbeställningar.
  • 19.00 Orgelmusik, domkyrkoorganist Robert Bennesh framför musik av bland andra Louis Vierne och Bedrich Janacek.

Fri entré!

Mer info: Lena Sjöstrand, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se