John är ett av många barn som fått ett tryggare liv, bortanför soptippen och gatan i Manilla.

Julkampanjen 2017 – Jag är ett liv

Inget barn ska utsättas för hot, våld och övergrepp. Inget barn ska behöva leva på gatan och utsättas för alla de risker det innebär. Det är en ständig kamp om liv och död – en kamp inget barn ska behöva ta. Genom att ge en stödja Svenska kyrkans julkampanj, får utsatta barn världen över en chans till ett bättre liv.

Bahay Tuluyans färgglada skåpbil.

Verksamheten innefattar även utbildning av vuxna som har viktiga roller när det handlar om barns rättigheter: föräldrar, lärare, socialarbetare, poliser och myndighetsanställda. Barn och familjer erbjuds juridiskt och psykosocialt stöd för att ta sig ur sin situation.

Så här kan du hjälpa
– Swisha din gåva till 9001223.
– Sms:a LIV till 72905 så ger du 100 kr.
– Plusgiro 90 01 22-3 Bankgiro 900-1223
Läs mer om kampanjen: svenskakyrkan.se/internationellt

John levde tidigare på gatan – nu har han en chans till ett bättre liv genom Bahay Tuluyan.

Ett tryggare liv

John är ett av de tusentals barn som levt sin första tid på en kartongbit på gatan i Manilla, Filippinerna. När han var 9 månader kröp han rakt ut i gatan och blev påkörd av en bil. Hans mamma tog honom då till Bahay Tuluyan ”Det trygga huset”, som Svenska kyrkans internationella arbete stödjer på plats i Manilla. Personalen kunde hjälpa till att ta honom till sjukhuset där han kunde få vård. Idag har John fyllt två år, får sova i en riktig säng och äta näringsrik mat. När han blir äldre kommer han få gå i skolan och ha möjlighet att skapa sig en ljusare framtid.
I Manilla, Filippinerna, stödjer Svenska kyrkans internationella arbete projekt för att rädda barn från gatan. Vår lokala partner Bahay Tuluyan; ”Det trygga huset”, arbetar genom mobila team som söker upp barn på gatan, drop-in-center dit barn kan komma dagtid, utbildningsprogram för ungdomar samt korttids- och långtidsboende för barn och unga i behov av mat, husrum och vuxenstöd. Verksamheten innefattar även utbildning av vuxna som har viktiga roller när det handlar om barns rättigheter, så som föräldrar, lärare, socialarbetare, poliser och anställda på lokala myndigheter. Barn och familjer erbjuds juridiskt och psykosocialt stöd för att ta sig ur en utsatt situation.

Fem rättigheter i fokus

Svenska kyrkans internationella arbete fokuserar särskilt på fem grundläggande rättigheter som är helt avgörande för barns möjligheter att leva ett liv i trygghet:
1. Mat och rent vatten
Hunger är världens största orättvisa. Nära hälften av alla barn som dör före fem år gör det på grund av undernäring.
2. Trygghet och försörjning
Kvinnor har ofta ansvar för barn men kan ofta inte påverka en sin situation. Svenska kyrkan arbetar för att stärka kvinnors tillgång till ekonomisk och social trygghet.
3. Rätten till sin kropp
Sexuella övergrepp används som ett maktmedel mot barn och kvinnor. Svenska kyrkan arbetar för att förebygga och synliggöra våld och övergrepp.
4. Hälsa och sjukvård
Genom uppsökande hälsoarbete i utsatta områden kan fler få den vård de har rätt till.
5. Utbildning
Att flickor och kvinnor får inte gå i skolan påverkar även deras barns möjligheter. Svenska kyrkan arbetar för flickors rätt till skolgång, kvinnors vidareutbildning och allas rätt till sexualundervisning.

Att ge en gåva är att ge en annan människa ett hopp, en möjlighet och en framtid. Genom Svenska kyrkans samarbete med systerkyrkor och organisationer i utsatta delar av världen är det möjligt att nå de barn som står utan skyddsnät och behöver hjälp.
I Domkyrkoforum säljer vi konsthantverk från The International Center of Bethlehem: änglar i glas, ljusstakar och julprydnader i olivträ. Julkort och tändsticksaskar finns också till försäljning.
Alla intäkter tillfaller oavkortat Svenska kyrkans internationella arbete, julinsamlingen. Alla intäkter från kyrkkaffe går också till julinsamlingen.
Tack för ditt bidrag!

Foto: Susanna Olivin

Hon klamrade sig fast vid mitt ben. Hårt. Jag var tvungen att hålla i mig i väggen för att inte tappa balansen och jag vände mig till en av socialarbetarna för att be henne översätta. Hon sa till flickan att släppa, men de små armarna kramade åt ännu hårdare. Jag lutade mig mot väggen och gled ner på huk för att komma loss och för att få kontakt med flickan. Hennes blick gick rakt in i mig.

Susanna Olivin, projektledare Svenska kyrkans internationella arbete, bloggar om sina upplevelser och möten i Manilla, Filippinerna