Sibeliuskonsert i Lunds domkyrka

Akademiska orkestern, Åbo akademi, firar nittioårsjubileum med Sibeliuskonsert i Lunds domkyrka.

Jean Sibelius älskade violinkonsert är den mest inspelade och uppförda av alla 1900-talets violinkonserter. Praktiskt taget varje betydande violinist från och med Jascha Heifetz har spelat den. Musiken är klassiskt nordisk men präglas samtidigt av komponistens inspirationskällor: finsk folkmusik från de mörka granskogarna och Medelhavets ljusa natur.

Solist Adam Koch Christensen, violin (Danmark)
Dirigent Sauli Huhtala

Adam Koch Christensen (f. 2000) började spela violin som femåring. Han har studerat sedan år 2013 för professor Serguei Azizian och sedan år 2016 i Danmarks kungliga musikakademi. i Köpenhamn. Han har vunnit många nationella tävlingar bl. a. Öresund Solist-tävlingen år 2014 och Jacob Gade-tävlingen 2015. Även utomlands har han nått framgångar, exempelvis
första pris i Atlantic Coast International Young Soloist-tävlingen i Portugal 2015. Han vann tredje pris i Leonid Kogan-tävlingen i Belgien 2017. Christensen har fått  bl.a. Copenhagen Summer Festival Talent Prize 2017 och Jacob Gade Prize 2017.

Sauli Huhtala har studerat orkesterdirigering under ledning av professor Jorma Panula i Sibelius- Akademins kapellmästarklass och under Karl Österreicher i Wien. Han avlade diplom i orkesterdirigering med utmärkta vitsord. Sauli Huhtala har även utmärkt sig som kompositör.I Åbo har Sauli Huhtala tilldelats ABOA priset.

Inträde: 150 SEK, studenter och pensionärer betalar 50 kr. Biljetter säljs i Domkyrkan från kl 17.30 eller via www.akademiskaorkestern.fi

Läs mer om Akademiska orkestern här www.akademiskaorkestern.fi