Medeltiden – inte så mörk som vi tror!

Regnigt, ruggigt, lerigt, brunt och blött – så visas medeltiden ofta upp i filmer, böcker och dataspel. Men stämmer det verkligen att medeltiden var en mörk och dyster period?

För mer än 600 år sedan blev den engelska prinsessan Filippa unionsdrottning i Sverige, Danmark och Norge och med hennes hjälp ger vi eleverna möjlighet att utforska medeltidens kultur, maktens betydelse och religionens roll.

I specialvisningar under oktober 2018 gör vi nedslag i olika delar av Domkyrkan och pratar om hur medeltiden kan utläsas i byggnadens historia.

• Hur har den religiösa respektive den världsliga makten sett ut under 1400-talet?
  • Varför präglade drottningen mynt i Lund och vilka källor kan vi använda för att lära oss mer om medeltiden?
  • Vilka likheter och skillnader kan eleverna se mellan sina levnadsvillkor och  de som fanns under medeltiden?

Genom en dialog med en pedagog och Drottning Filippa får eleverna en möjlighet att diskutera inte bara sin syn på medeltiden, utan även sin samtid.

Visningen har tagits fram i ett samarbete mellan Lunds domkyrka och Historiska museet i Lund och erbjuds för årskurs 4-6.

Kontakta Melissa Isla Venegas för bokning och mer information, 046-718878 eller
melissa.islavenegas@svenskakyrkan.se

Visningen hjälper er att nå läromålen i LGR 2011, Historia sid. 198 ff.

Nyfiken på vår skolpedagogiska verksamhet? Läs mer här!