Visning lyfter fram Domkyrkans kvinnor
Framstående kvinnor saknas inte i Lunds domkyrkas långa historia. På internationella kvinnodagen den 8 mars 2019 har vi glädjen att åter igen berätta om några av dem – från 1100-talet fram till i dag – i vår populära guidade visning: Kvinnokraft kring katedralen.
– Domkyrkans högaltare är faktiskt tillägnat både Sankt Laurentius och jungfru Maria, så man kan säga att kvinnornas historia i Lunds domkyrka börjar redan där, 1145, säger Melissa Isla Venegas, arkeolog och guide i Lunds domkyrka.
En av de allra tidigaste att göra avtryck i Domkyrkans historia var Fru Ide Pederdatter Falk till Gladsax. Under 1300-talets andra hälft var hon bland de mest förmögna kvinnorna i Danmark (Skåne var ju danskt vid denna tid). För Lunds domkyrka kom hon att spela en viktig roll genom alla de gåvor hon skänkte hit och som är synliga i kyrkorummet än i dag.
– Det är lätt att fascineras av färgstarka levnadsöden som innehåller pengar, maktkamp, släktfejder, svek och död. Men det är viktigt att sätta personerna i ett sammanhang också: Vad hade en kvinna för arvsrätt under 1300-talet och vad ansåg man om kvinnliga präster på 1950-talet? säger Melissa Isla Venegas.
Visningen handlar alltså inte bara om det förflutna utan gör också nedslag i modern tid. Christina Odenberg blev unik när hon som första kvinna blev vald till biskop i Lund 1997. Hon efterträddes av Antje Jackelén som i sin tur blev vald till Sveriges första kvinnliga ärkebiskop 2014.
– Domkyrkans historia är långt ifrån klar, den pågår hela tiden och fler kvinnor, och män, kommer att skiva in sig i dess tidslinje, säger Melissa Isla Venegas.
Här och här kan du se inslag från SVT om visningen och här finns en intervju på P4 Morgon.
Här finns ett reportage från Skånska dagbladet.
Tid och plats: Visningen ges fredag 8 mars kl 17.00. Samling i Domkyrkan. Fri entré och ingen föranmälan.
För mer info, kontakta Melissa Isla Venegas, melissa.islavenegas@svenskakyrkan.se, 046-71 88 78.