Följ påskens drama i Lunds domkyrka

Veckan mellan Palmsöndagen och Påskdagen kallas Stilla veckan. Trots namnet är det en vecka fylld av dramatik då vi får följa Jesus när han rider in i Jerusalem, vid den sista måltiden med lärjungarna, under bön och kamp i Getsemane, när han grips och därefter korsfästs. På den tredje dagen vandrar vi till graven och får där möta honom som uppstånden.

I Domkyrkan inleder vi denna period av kyrkoåret med en tyst dag torsdagen den 11 april. Domkyrkan är öppen för tystnad och enskild bön. Endast vid gudstjänsterna använder vi rösten.

Lördagen den 13 april framför Katedralkören med instrumentalister Johannespassionen av J. S. Bach. På Palmsöndagen den 14 april inleds högmässan kl.11 med en palmprocession runt katedralen. Efter mässan serveras soppa. Behållningen då och vid kaffet efter högmässorna under hela fastan går till Svenska kyrkans internationella arbete.

Måndag i Stilla veckan den 15 april erbjuder vi tid för bikt mellan kl. 16 och 18. En möjlighet att i samtal och genom en enkel enskild ritual tillsammans med en präst lämna ifrån sig det som tynger, det vi vill lämna och be om förlåtelse för innan vi går in den fortsatta veckan. 18.30 denna kväll firas passionsandakt i högkoret med läsningar ur passionshistorien enligt evangelisten Johannes. Detta år är det särskilt Johannes berättelse vi följer. På tisdagen 18.30 får vi möjlighet att återigen möta Johannes text. Denna gång sjungen enligt gregoriansk tradition. Robert Bennesh och sångare ur Cantores Cathedrales medverkar. Onsdagen den 17 april firas kvällsmässa 18.30.

Skärtorsdagens mässa firas också den 18.30. Det är en dag som präglas både av högtid, fest och allvar. I evangeliet lyssnar vi till hur Jesus tvättar lärjungarnas fötter. Mot slutet av mässan kläs altaret av och vi lever oss in i det drama som väntar Jesus. Domkyrkan är öppen för tyst bön efter mässan. På Skärtorsdagen firar S:t Thomas katolska församling sin mässa kl. 15.30.

Under Långfredagen är de levande ljusen släckta. Altaret smyckas av fem röda rosor som symboliserar Jesu sår. Orgeln och klockorna är tysta denna dag. 11.00 firas långfredagsgudstjänst. Med start kl. 12 inbjuder Lunds kristna råd till en långfredagsvandring. Vandringen slutar vid Domkyrkan kl. 15. Då firar vi gudstjänst vid Jesu kors. I år firas denna gudstjänst som en ekumenisk gudstjänst tillsammans med den katolska församlingen. Under påsken får kryptan vara Kristi grav. 17.00 på Långfredagen håller vi gravläggningsgudstjänst där. Efter gudstjänsten stängs kryptan och den hålls stängd hela påskaftonen som uttryck för att Kristus nu är i dödsriket.

Mitt i natten mellan påskafton och påskdag samlas vi till mässa, kl. 23.30. Med kvinnorna vandrar vi med rökelse till graven, kryptan, som fylls av ljus. Här tänder vi påskljuset och lyssnar till påskens evangelium. Påskropet ljuder, Kristus är uppstånden! Ur brunnen hämtar vi vatten för doppåminnelse.

I gryningen när det börjar bli ljust samlas S:t Thomas församling till tidig påskmässa. Domkyrkans egen högmässa på Påskdagen firas som vanligt 11.00.

Kom och följ påskens drama!

Här har vi samlat ett axplock av det som händer i Lunds domkyrka 15 april – 22 april 2019.

• Måndag 15 april
    11.15-11.45 Öppen visning av påsklandskapet för barn.
    16.00-17.00 Möjlighet till bikt och samtal – tidsbokning behövs inte.
    18.30 Passionsandakt.
  • Tisdag 16 april
    11.15-11.45 Öppen visning av påsklandskapet för barn
    16.00-17.00 Möjlighet till bikt och samtal.
    18.30 Passionsgudstjänst, Johannespassionen framförd enligt gregoriansk tradition med sångare och kör.
  • Onsdag 17 april
    11.15-11.45 Öppen visning av påsklandskapet för barn.
    18.00 Vesper.
    18.30 Mässa.
  • Skärtorsdag 18 april
    18.30 Skärtorsdagsmässa.
  • Långfredag 19 april
    11.00 Långfredagsgudstjänst
    15.00 Gudstjänst vid Kristi kors, tillsammans med S:t Thomas katolska församling.
    17.00 Gravläggningsgudstjänst.
  • Påskafton 20 april
    23.30 Påsknattsmässa. OBS Kryptan stängd hela dagen!
  • Påskdagen 21 april
    11.00 Högmässa
    15.30 Barnens påskgudstjänst
    17.00 Holy Communion Service
  • Annandag påsk2 2 april
    11.00 Högmässa.
    14.00 Mässa på teckenspråk.
    17.00 Bachs mässa i A-dur och Lottis Credo framförs av Vokalensemblen VOS tillsammans med orkester på tidstrogna instrument och solister under ledning av Robert Bennesh. Entré 120 kr.

På långfredagen anordnas även en ekumenisk vandring mellan olika kyrkor i Lund vandringen startar i Klosterkyrkan kl 12. Läs mer om den – och andra vandringar – här.

Mer utförlig information finns i vårt kalendarium!