Coronaviruset och Svenska kyrkan

Svenska kyrkan anpassar sin verksamhet efter myndigheternas rekommendationer som rör Coronaviruset. Max gränsen på 8 personer vid allmänna sammankomster som införs i Lunds domkyrka från 18 november, innebär att i princip alla konserter ställs in. Bönen fortgår men utan närvarande församling eller enbart fyra i församlingen.

Lunds domkyrka ställer om med anledningen av gränsen på max 8 personer vid allmänna sammankomster. Vi ökar på vår digitala närvaro med dagliga digitala andakter mån-fre och livesänder högmässan kl 11 via Facebook och Youtube.
Så här ser de viktigaste förändringarna ut i nuläget och de gäller från lördag 21 november.
  • Alla högmässor, söndagar kl 11, livesänds fram till och med februari 2021 på youtube.
  • Andakter måndagar och fredagar
  • Morgonmässor och middagsböner måndag – fredag fortsätter i Domkyrkan men med plats för enbart 4 deltagare
    • Kvällsgudstjänster ställs in.
    • Holy communion service fortgår men med 4 deltagare – dessa sänds även digitalt via Facebook.
    • Konserter och lördagskonserter ställs fr.o.m 28 november in men digitala musikinspelningar läggs upp på lördagar kl 10 på facebook och youtube.
    • Dop, vigsel och begravning kan genomföras men med max 20 deltagare – diskutera med er präst.
    • Alla guidade visningar ställs in – men den digitala serien “1 minut om Domkyrkan” fortsätter med nya avsnitt.
    • Själavårdstimme 16-17 på vardagar fortsätter tillsvidare, bokade samtal likaså.
    • Liberiets verksamheter pausas och alla planerade pilgrimsvandringar ställs in till och med februari 2021.
    • Kaféet på Torget i Domkyrkoforum är öppet 10-17 på vardagar och stängt lördagar och söndagar tillsvidare.

Domkyrkan håller öppet så långt det är möjligt, och vi har vidtagit åtgärder för att minska risken för smittspridning. Max 8 besökare samtidigt.
Vi uppmanar alla våra besökare att hålla avstånd och placera sig med minst två meters mellanrum inne i kyrkorummet.

Dop, vigsel och begravning påverkas

Dop, vigsel och begravning är gudstjänster och räknas därför som offentliga sammankomster. Det innebär i nuläget med anledning av Coronavirusets spridning att endast 8 personer får vara närvarande i kyrkan, inklusive präst, musiker, vaktmästare etc. OBS: för begravning gäller för närvarande 20 personer.

Har du bokat dop, vigsel eller begravning? Prästen kommer att ta kontakt med dig för att diskutera hur vi tillsammans kan lösa den rådande situationen på bästa sätt. Har du frågor är du välkommen att ringa oss på 046-71 87 00 eller mejla på info@lundsdomkyrka.se.

Tillsammans för utsatta grupper

Tillsammans med fyra andra organisationer ska vi i Svenska kyrkan hjälpa och stötta landets kommuner med stöd till isolerade riskgrupper. Om detta har vi en överenskommelse med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den som behöver hjälp hör av sig till kommunen.

Du kan alltid kontakta din församling, vi är i tjänst även om vi begränsar möjligheterna till fysiska möten. Det går självklart bra att prata via telefon eller ses utomhus. Studentprästerna erbjuder videosamtal.
Vi följer noga Folkhälsomyndighetens anvisningar.

Påverkar gudstjänster och konserter

Under kommande veckor kommer vi att sända anpassade andakter via Facebook.com/lundsdomkyrka, samt livestreama delar av utvalda ordinarie gudstjänster. Flera gudstjänster finns samlade på vår youtubekanal.
Här finns även andra gudstjänster som livesänts eller spelats in, samt våra kortare digitala andakter som sänds på måndagar och fredagar.
Domkyrkan är öppen för besök som vanligt och våra gudstjänster följer ordinarie schema – men utan församling. Skulle detta ändras meddelas det på vår sida och via vårt kalendarium.
Situationen i samhället just nu är för många både skrämmande och ångestfylld. Sitt inte ensam med mörka tankar! Har du behov av samtal med präst eller diakon kan du alltid ringa vår växel, 046-718700 och boka samtal. Jourhavande präst är också tillgänglig – då ringer du 112 och begär Jourhavande präst.

Har du frågor om inställda arrangemang, tveka inte att kontakta Lunds domkyrka via info@lundsdomkyrka.se

Här kan du läsa om Pilgrimsverksamheten och verksamheten på Liberiet och hur den förändras på grund av Coronaviruset.

Texten uppdaterad 2020-12-08

English summary

Church of Sweden is continuously monitoring the situation regarding the coronavirus outbreak and following information mainly from the Ministry of Foreign Affairs (UD) and the Swedish Public Health Agency. Advice and recommendations from these public authorities are being updated.

Lund cathedral offers liturgical services according to regular schedule. However liturgical adaptations are being made to minimize spread of the virus.

Please note that there is a limit of 50 people being in the cathedral at the same time, to mimize the risk of spreadning the corina virus. These are local restrictions for Skåne county, as the spread of the virus is increasing here at the moment.

Are you planning a visit to the cathedral? Please read this first!

• Planned events with more than 8 participants are cancelled/postponed.
  • We encourage worshippers not to embrace or clasp hands but to greet one another and acknowledge one another, for example, with a bow. Health care professionals suggest that COVID-19 is most effectively transmitted from people’s hands to their faces, so avoiding hand-to-hand contact is a likely strategy for inhibiting infection.
  • Many events are cancelled, changed or postponed. Please contact Lund cathedral, info@lundsdomkyrka.se for further details.

Please see the following links for further infromation and updates