Dop

Att döpas är att välkomnas in i en ny gemenskap. Det är en gemenskap som sträcker sig genom alla tider och kyrkor över hela världen. I Sverige är barndop det vanligaste men många döps också som unga eller som vuxna. Det finns ingen åldersgräns för dop. När du döps i Lunds domkyrka blir du medlem i Svenska kyrkan och en del av en lokal församling.

Vi döper därför att Jesus sa: Gå ut och gör alla folk till lärjungar. Döp dem i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.

Barndop

Genom att döpa små barn betonar vi hur Guds nåd och kärlek finns där redan innan en människa kunnat göra något för att förtjäna denna kärlek. Dopdagen är ett tillfälle för er familj och era släktingar och vänner att samlas kring ert nyfödda barn och hälsa det välkommen till er familj och till livet.

Möt en dopfamilj

Under ett år döps över 150 barn i Lunds domkyrka. Ett av de barn som döptes där för något år sedan är Clara som bor tillsammans med sin mamma och pappa i södra delen av centrala Lund. För Claras föräldrar var det självklart att dottern skulle döpas.

Boka dop

Planerar ni dop i Domkyrkan? Här kan ni preliminärboka en tid.

Döpas som konfirmand eller vuxen

Alla blir inte döpta som barn. Det finns ingen övre eller nedre åldersgräns för dop, och det är aldrig för sent för att döpas.

Vidar döptes som vuxen

- Det började inuti mig för flera år sedan, berättar Vidar en varm höstdag sittandes på en trappa utanför Lunds domkyrka. Längtan efter en högre makt hade funnits där länge, en makt av andlig natur.

Drop in-dop 2016

Den 12 november 2016 klockan 11.00-16.00 är det drop in-dop i Lunds domkyrka. Alla är välkomna oavsett ålder.