Kärleksbrev, fusklappar och den äldsta bilden av Domkyrkan

Med entré via Lunds historiska museum vid Krafts torg kommer du till Domkyrkomuseet. Där kan du lära dig mer om Domkyrkans historia samt se ett flertal skrudar från 1200-talet och framåt.

På museet kan besökare nu bland annat se det som man tror är den första bilden av Domkyrkan, inristad på en träplatta som har varit en del i ett kärl. Plattan grävdes ut redan på 1920-talet men lades då undan. Nu finns den utställd på Domkyrkomuseet.

I skrudkammaren visas textilier som alla har varit i bruk i Domkyrkan från 1200-talet fram till 1900-talets mitt. Textilierna är en del av gudstjänstens liturgi och dess form och bruk har en roll i liturgin. I skrudkammaren kan bland annat en ärkebiskopsmitra från 1200-talet ses liksom ett flertal praktfulla biskopskåpor och mässhakar. Under reformationen försvann många konstverk men under 1700-talet fick Domkyrkan många nya textilier. I museet finns även förnäma exempel på det tidiga 1900-talets nyskapande textilkonst.

Domkyrkomuseet visar även de föremål som har funnits under korstolarna, bland annat fusklappar, bönelappar och kärleksbrev. Här har också Nordens äldsta spelkort hittats.

Domkyrkomuseet är öppet på samma öppettider som Historiska museet.