Kyrkospel 2017: Har du tid?

I sommar blir det förutom texter, musik och liturgi mycket dans och rörelse i domkyrkan i Lund. Allt på temat tid.

Visst funderar vi alla på detta med tid? Hur vi upplever tid är relativt. Ibland känns det som om tiden står stilla, ibland rusar den fram. Liv Elf Karlén som skrivit kyrkospelet har borrat i och utforskat det alltid lika aktuella ämnet. Här är Bibeln är en rik källa att ösa ur, i den finns många referenser och tankar kring tid.

Eviga frågor
Inget är nytt under solen. Det finns eviga frågor och utmaningar som vi brottas med. För regissören Lotten Roos har det varit angeläget att spelet, som visas med början i augusti, är förankrat i nutiden samtidigt som det finns mycket att lära av det förgångna. Vi har lätt för att glömma bort det som varit. De senaste årens stora flyktingströmmar är ett exempel och är knappast något nytt i historien.

En annan aspekt som lyfts i dramat är fenomenet med ålder och de skilda världar vi lever i. Det är inte ofta det sker möten över generationsgränserna, istället umgås i våra egna små bubblor. Det är därför en poäng och ett medvetet drag att ensemblen består både av unga och lite äldre och mer erfarna.

Josefin G Andersson är präst i Domkyrkoförsamling och har i flera omgångar varit engagerad som liturgisk ledare. Liturgi är ett annat namn för gudstjänst. Kyrkospelet väver samman liturgi och teater och avslutas med en enkel mässdel.

Angeläget och uppskattat
Josefin är, liksom förra året, med i ensemblen och spelar en medelålders kvinna.

– Kyrkospelet hade premiär förra året. Det är angeläget och blev väldigt uppskattat. Eftersom det skildrar tankar kring livet, döden och tiden utifrån olika åldersperspektiv är det relevant för många, poängterar Josefin.

Vad är annorlunda i årets uppsättning?

– Kristian Jon Anselm gör debut som producent. En del av musiken är nyskriven och musikern Peter Tegnér medverkande. En av ungdomarna, Carl Olof Emanuel Olsson, är med för första gången. Vi har börjat repetera. Premiär blir det den 6 augusti.

Livet – inte bara Facebookvackert
Kyrkospelet skildrar tiden hela vägen genom livet från barn, tonår, mitt i livet och åldrande människor.

– Det finns en stor igenkänningsfaktor i dramat även för de yngre. Det vi vill uppmana alla till är att se spelet tillsammans unga och konfirmander. Ta med dem!

Vad är det centrala budskapet?

– Att ta vara på tiden. Det är inte det lättaste och kan vara en svår balansgång. Vi visar ofta upp fina fasader. Men ta vara även på de stunder som inte är så ”Facebookvackra”, avslutar Josefin.

”Säg har du tid att leva? Säg har du tid att dö? Säg har du tid att plantera? En tid att dansa Än finns tid, även om livet snart ska ta slut.”

Ur Lunds stifts kyrkospel Har du tid?

I år är det första gången Kristian Jon Anselm producerar ett kyrkospel och förtroendet och uppdraget gläds han mycket åt:

– Det är jättespännande! Det är ett fint sammanhang, en härlig blandning av olika åldrar i ensemblen och domkyrkan ett fantastiskt rum att framföra scenkonst i.

Kristian är till yrket kulturproducent, har arbetat främst med scenkonst och har tidigare varit aktiv i Allhelgonakyrkan i Lund.

Värdefull och rik tradition
Att i sommartid se på kyrkospel i Lunds vackra domkyrka är en tradition sedan 1960-talet.

– Det är en värdefull och rik tradition jag tycker vi ska värna om, konstaterar Kristian.

Text och foto: Maria Lundström

FAKTA: Kyrkospelet Har du tid?

• Text: Liv Elf Karlén
  • Regi: Lotten Roos
  • Komposition: Jens Ulvsand, Peter Tegnér och Olof Göthlin
  • Koreografi: Emma Ribbing