Drop in-vigsel i Domkyrkan

Lika stort men lite enklare – drop in-vigsel har visat sig vara något många par väljer i dag. Lunds domkyrka erbjuder drop in-vigsel en gång om året, då katedralen fylls av känslor: kärlek, spänning och glädje. Kontakta oss gärna för mer information!

Allt som behövs är en hindersprövning, giltiga legitimationer och ring/ringar. Minst en av er ska även vara medlem i Svenska kyrkan. Det är viktigt att göra hindersprövningen hos Skatteverket i god tid, den gäller i fyra månader. Resten ordnas på plats i kyrkan.

– Det känns jättekul att kunna erbjuda drop in-vigsel i Domkyrkan i år igen. Innan vigseln möts paret och prästen för ett kort vigselsamtal, då finns också chans att välja solosång, säger Josefin G Andersson, präst i Domkyrkoförsamlingen.

Vid tidigare drop in-vigslar har ett 40-tal par vigts varje år.

– Det var en helt fantastisk dag med så mycket kärlek. Det är tydligt att Domkyrkan har stor dragningskraft, det kom par som hade åkt över 30 mil för att vigas just här, säger Josefin G Andersson.

Vigseln sker sedan enligt Svenska kyrkans ordning. Om man redan gift sig borgerligt finns det också möjlighet att få äktenskapet välsignat.

Bröllopsgäster är välkomna till kyrkan, men det går precis lika bra att komma själva eller med bara den närmaste familjen. Vigselförrättare, musiker, solist samt vittnen finns på plats.

Det som behövs inför vigseln är:

  • Legitimationer för respektive person som ska vigas (bägge måste ha fyllt 18 år)
  • Hindersprövning från Skatteverket
  • Ring eller ringar
  • Att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan (läs mer här)

Så här ser agendan för en drop in-vigsel ut.

Vigslar sker på tre olika platser i Domkyrkan: I högkoret (längst fram i kyrkan), i kryptan (en trappa ner, under högkoret) och i dopkapellet (till vänster om högkoret). Tid och plats blir varje par tilldelade vid anmälan. Innan vigsel har paret ett vigselsamtal med prästen.
Givetvis är samkönade par lika välkomna som särkönade!

Tid: 2020 erbjuder vi åter drop in-vigsel den 6 juni, anmälan är öppen 9.30-16 – vi viger alla som anmäler sig! Första vigseltiden är 11.00. Observera att vi tar emot anmälningar kontinuerligt under dagen, man måste alltså inte vara på plats kl 9.30.

För mer information
Josefin G Andersson, 046-71 87 47, josefin.g.andersson@svenskakyrkan.se