Alla vill fråga

En del saker är fortfarande tabu. Som att ställa frågor om tro, Gud och meningen med livet.

universitetshuset_blå_himmel1

Oskar Styf är ordförande i Humanistiska och Teologiska studentkåren vid Lunds universitet. Han är också kyrkvärd och vice ordförande i Lunds domkyrkoförsamlings församlingsråd. Och tidigare konfirmandledare. Och teologie student, men det har han paus från nu när han är kårordförande. Oskars olika roller ger honom flera perspektiv och det tror han är livsviktigt.
– Det gäller att hela tiden utveckla sig själv. Ibland märker du inte att du förändras, utan tror att allt är som vanligt. Människor är levande, de gör inte samma sak hela tiden. Ibland handlar det bara om en attityd, säger Oskar.

oskar1

Oskar är själv teolog och ska bli präst. Han började med att leka präst när han var sex år, berättar han och skrattar. Men i mellanstadiet och högstadiet när alla tyckte att han skulle bli präst, undrade Oskar om han inte skulle bli något annat. Läkare kanske? Eller läkemedelsforskare, jurist eller brandingenjör? Oskar kom in på juristlinjen i Lund, men glömde bekräfta sin plats. Så kanske var det meningen att han skulle bli präst i alla fall. Det var nog det han ville innerst inne.

Som teolog i studentsammanhang får Oskar många frågor om tro. Han upplever att det finns ett vacuum när det gäller sådana samtal.

– Folk har gått hemma och tänkt. Ibland kan de ha funderat i ett helt liv och inte haft någon att tala med. Jag upplever att kyrkan många gånger bollar tillbaka frågor. När någon frågar ”Tror du på det här?” säger vi ”Ja, det gör jag väl, men vad tror du?” Vi lämnar tillbaka frågan när folk vill ha tydliga svar. Att jag säger att jag är kristen betyder ju inte att du måste vara det, säger Oskar.

iwashere

verkligheten_ljus

Det ger en trygghet när någon är tydlig med sin tro, menar Oskar. Då har människor något att förhålla sig till. Sedan kan man ändå finnas med i olika världar och sammanhang, något han anser att kyrkan ska göra. Tydlighet och öppenhet är inget motsatspar.

hjärta

Oskar kom till Lund för att plugga för några år sedan. Han delade en liten etta med en kompis. Eftersom han inte visste var han skulle bo sedan, gick han till Domkyrkan mitt i staden. Oskar som är uppvuxen i en engagerad församling, tyckte först det var lite svårt att komma in i gemenskapen. Sedan blev han konfirmandledare och gudstjänstvärd och lärde känna fler och fler.
–  När du är ny behöver du ibland någon som drar in dig. Det är en utmaning. Visst kan det vara bra att få vara anonym, men alla vill ha ett hej, säger Oskar.

domkyrkan_gröna_träd

Både rollen som kårordförande och som vice ordförande i församlingsrådet innebär påverkansarbete, möten, engagemang och att uppmuntra och driva. En kårordförande ska hela tiden inta studentens perspektiv. I församlingsrådet är perspektiven flera, det handlar om anställda och frivilliga medarbetare och om alla dem som av olika anledningar vill komma till kyrkan.

blå1_båt

– Min vision för kyrkan är att den ska vara en plats dit alla kan komma, sökande och undrande.  De som vill utveckla sin kristna tro ska få göra det i lugn och ro. Varför tror vi på förlåtelse och evigt liv? Om vi ska förmedla någon form av trygghet måste vi vara stolta och lite mer säkra på oss själva.

Text/foto: Kristina Strand Larsson