Isaks tatueringar hyllar dem han älskar

Samma dag som Isak Strand fyllde arton bokade han sin första tatuering. På en lunchrast två veckor senare ristade han in en hedersbetygelse till sin morfar.

I pray to the Lord that one day I see you again står det nu på Isaks ena arm. Morfar dog när Isak var sexton och han betydde mycket för Isak, som bodde nära och var där ofta.

– Tatueringen gör inte att jag känner att minnet av morfar är mer närvarande, det är starkt ändå. Genom att tatuera mig visar jag min uppskattning, texten till morfar sitter där för alltid.

Isaks föräldrar blev inte överförtjusta över hans första handling som myndig. Men hans mamma blev nog lite rörd, eftersom det var till hennes far. Isaks bror har också en tatuering tillägnad morfar, hans födelsedatum sitter över revbenen.

Isak tog studenten från medieprogrammet i juni. Till hösten ska han studera digital produktion vid Tekniska högskolan i Blekinge. Sedan ett par år är Isak konfirmandledare i Domkyrko-församlingen, han är precis hemkommen från ett sommarläger med ett gäng glada konfirmander. Det är människorna som är viktigast för Isak, som är en mycket social person. Vännerna så klart – men kanske främst familjen. Därför vill han skriva om dem på sin kropp.
–  Min andra tatuering gjorde jag två veckor innan skolavslutningen. Rut 1:16-17, som är den finaste bibeltexten jag har hittat sitter närmast hjärtat. Bibelcitatet handlar om min familj och att oavsett var vi befinner oss, är det alltid vi.

Samtidigt gjorde Isak ett stort S på sidan. Han är stolt över sitt efternamn Strand. Dessutom heter pappa Stig och brorsan Simon. Det är bara mamma som heter Anne, men det ska nog kunna lösa sig, tänker Isak. Han är inte färdigtatuerad än.
– Jag har redan bokat in min högra sida till mina barn, där ska jag ha deras födelsedatum. Kanske blir det också ett träd med kronan på axeln och grenar på magen. På min ena arm har jag planer på en half sleeve. Nittionio procent av motivet är redan klart. Det ska bli en stjärnhimmel med mormors stjärntecken och texten For those I love I will sacfrifice. På insidan ska det finnas ett kors och på triceps en bild av Jungfru Maria. Dessutom ska jag tatuera in hela familjens födelsedatum. Jag sparar pengar nu.

Isak är filmare och fotograferar mycket. På sin kropp uttrycker han sig också konstnärligt, även om någon annan utför själva tatueringen.
– Tatueringen ser aldrig ut exakt som den bild jag har i huvudet, men det gör inget. Så är det med film också.

Text/foto: Kristina Strand Larsson