Körkärlek vid första ögonkastet

När Alexandra Hibolin hörde Katedralkören öva i Domkyrkan visste hon direkt att i den kören ville hon sjunga.

Det var 2010 och Alexandra var nyinflyttad i Lund. Sedan 5-årsåldern har musiken varit ett stort inslag i hennes liv, med församlingskör i Vasa i Finland där hon växte upp, fiolspel, kyrkokör och universitetets symfoniorkester i Uppsala. Efter en paus i Uppsala, när musiken helt enkelt tog för mycket plats, blev längtan efter sången för stor.

– Jag kände att så här kunde jag ju inte leva, så jag letade upp en kyrkokör i Uppsala. När jag sedan flyttade till Lund blev det till att leta kör igen, säger Alexandra.
Alexandra arbetar som redaktionsassistent på Svenska akademiens ordbok. Körsången är en skön kontrast till ett jobb framför datorn, med tänkande och hjärna i fokus.
– Att gå in i musiken och skapa något tillsammans med andra ger energi. När du sjunger måste du vara helt närvarande i det du gör, säger Alexandra.
Körsång är både ett musikaliskt och ett socialt sammanhang. Alla sångare måste fungera tillsammans som en större organism. I en kyrkokör tillkommer den andliga dimensionen.

– Det var den andliga delen som fick mig att söka till en kyrkokör. Att sjunga kan fungera som en genväg eller bakväg in i kyrkan. Som vuxen upplever jag det tydligt att jag har hittat tillbaka till en andlighet eller tro. När jag var liten såg jag det som något självklart, säger Alexandra.

Katedralkören ger en eller två större konserter per termin. Det är bland annat välkända verk som Händels Messias , Bach’s Johannespassion och Duruflés Requiem. Stefan Ekblad, som är biträdande domkyrkoorganist, är kör-ledare, en gång i veckan är det körövning. Stefan leder också den mindre Koralkören, som sjunger i Domkyrkans gudstjänster.

– Jag saknade att sjunga i gudstjänster, därför gick jag med i Koralkören också. I en mindre kör jobbar man på ett annat sätt genom att varje stämma hörs mer. Jag är alt 1, men kan nå högre och sjunga sopranstämmor. Oavsett om det är en liten eller stor kör gäller det att lyssna till de andra sångarna och hitta en gemensam klang. En körsångare ska inte medvetet sticka ut. Istället upplever man den härliga känslan att bli en del av något större. Fast det är klart att det vore spännande att prova på solosång. Men då måste jag ta sånglektioner först.

Text/foto: Kristina Strand Larsson