The Passion of St John i Lunds domkyrka

Påskens berättelse om lidande och kärlek är lika gammal som den är ny. Nu presenteras den i en radikal nytolkning av Mogens Dahl Kammarkör, stråkkvartetten Brooklyn Rider och internationella solister i Lunds domkyrka.

Onsdagen den 23 mars 18.30 bjuds det på en modern Johannespassion av Sveriges store tonkonstnär Sven-David Sandström. Bibliska texter kompletteras med dansk, svensk, tysk och engelsk poesi ‑ allt sammansatt av textförfattare Jakob Holtze, som är konstnärlig rådgivare för kören.

Verket handlar om mötet mellan två människor, John (Johannes) och Jesus. John sjungs av countertenoren Daniel Carlsson och Jesus av baryton Lars Møller. Maria Magdalenas röst är också central, liksom Pilatus och traditionella judiska röster. Tubaisten Jens-Bjørn Larsen ger dessutom verket en unik klang.

The Passion of St John är en manifestation av ljuset som skiner i mörkret, berättad av poetiska röster såsom Paul Celan, Tomas Tranströmer, Pia Tafdrup, Rainer Maria Rilke, Oscar Wilde, Dylan Thomas och James Joyce med flera.

Passionsserie i Domkyrkan
Tre passioner spelas i Lunds domkyrka under våren. Serien inleddes med Lukaspassionen den 5 mars, och den 22 mars klockan 18.30 framförs Bachs Matteuspassion av Malmö kammarkör med solister och musiker under ledning av Dan-Olof Stenlund.

Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan, 046 35 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se