Årliga konst- och kulturhändelser

Varje år bjuder Lunds domkyrka in till flera konst- och kulturhändelser.

Utställningar: Cirka tre gånger varje år arrangeras konstutställningar i Domkyrkan, oftast i kryptan. Utställningar som berör ämnen vad det innebär att vara människa idag, konsten möter Domkyrkans arkitektur och historia.

Exempel på konstnärer vars konst visats i Lunds domkyrka är Bianca Maria Barmen, Mikael Lundberg, Françoise Ribeyrolles-Marcus och Karin Wiberg.

Kyrkospel: Kyrkospel har framförts i Domkyrkan årligen sen 1960-talet. Varje sommar medverkar professionella och amatörer i spel med nyskrivna texter och musik. Kyrkospelet är en egen konstform som förenar teatern och gudstjänsten. Kyrkospelet har sina rötter tillbaka till 800-talet och den benediktiniska klostertraditionen.

Kulturnatten: Som en oas mitt i bruset står Domkyrkan öppen under detta årliga evenemang i Lund. Ibland bjuds det på konserter, ibland på utställningar men främst ger Domkyrkan möjlighet till att sitta ner, tända ett ljus och ha ett stillsamt samtal.

Konstkvällen: Lunds domkyrka är en av aktörerna under Lunds konstkväll, en kväll i oktober månad då det är öppet på många av stadens institutioner och gallerier. I Domkyrkan visas en utställning och i samband med denna firas det mässa.