Omställningsvecka i Lunds domkyrka och Domkyrkoforum

OMSTÄLLNINGSVECKAN ÄR TYVÄRR INSTÄLLD TILL FÖLJD AV CORONAVIRUSETS SPRIDNING.

Vi ber om överseende och hoppas kunna meddela nytt datum för Hållbarhetsveckan till hösten 2020 eller våren 2021.

Cirkulär ekonomi, omställning, hållbarhet, klimatneutralt, svinnsmart… Klimat- och miljöproblem är globala, men ursprung och lösningar är lokala. Det finns många miljösmarta val som du kan göra i din vardag.

I Lunds domkyrka och i Domkyrkoforum sätter vi extra fokus på på detta under vår Omställningsvecka 23-29 mars. Kom och inspireras och bli en del av ett mer hållbart Lund!

Preliminärt program 23-29 mars

Tisdag 24 mars

• Kl. 16-18 Gratis cykelservice på Domkyrkoplatsen med ReBike Malmö

Onsdag 25 mars

• Kl. 16-18. Siffror och myter om textil –  Anna-Lisa Persson, Hemslöjdskonsulent i region Skåne med textil hållbarhet som expertområde, föreläser om en av världens mest nedsmutsande branscher där både natur och människor offras i jakten på den billigaste t-shirten. Efter föreläsningen hålls workshop i att laga sina plagg – ta gärna med något trasigt!
  • Kl. 17 Fastesamtal i Liberiet
  • Kl. 19.15 Föreläsning Mellan hopp och förtvivlan – om klimat och (o)rättvisa, Frida Hylander, klimatpsykolog, och Per Kristiansson, stiftsadjunkt

Torsdag 26 mars

• Kl. 16-18 Cykelservice på Domkyrkoplatsen

Fredag 27 mars

• Kl. 17 klimatvandring, utgår från Liberiet och avslutar vid Klosterkyrkan.
  • Kl. 18 Bön för klimatet, i Klosterkyrkan

Lördag 28 mars – Ställ om! En dag med klimatfokus

Plats: Domkyrkoforum

• Internationella gruppen från Act Svenska kyrkan säljer sticklingar, honung och svinnsmart bröd från Patisseriet, Ramklints, Gateau och Broder Jakobs stenugnsbageri. Alla intäkter går till Act Svenska kyrkans fasteaktion!
  • Kl. 11 ”Omställning för alla”, Allt fler vill bidra till en mer hållbar värld men har svårt att veta hur. Jonas Wilson, biträdande rektor på Holma Folkhögskola, utgår från inspirerande exempel och ger personliga reflektioner kring omställning i tanke och praktik.
  • Kl. 12 ” Vi måste prata om framtiden!”, Ludwig Bengtsson Sonesson, Statsvetenskapliga fakulteten vid Lunds Universitet
  • Kl. 13-16 Under klädbytardagen erbjuder vi Afternoon tea i kaféet  med scones, sylt, Domkyrkohonung, hembakad kaka och Domkyrkans egen teblandning. Allt överskott går till Acts Fasteinsamling 2020!
  • Kl. 14 ”Bibeln, kyrkorna och klimatkrisen. – Har vår religion något att säga om dagens hetaste fråga”, Karin Olofsdotter, ekoteolog
  • Kl. 15, Kafékonsert med Cantores Cathedrales i Domkyrkoforum

Söndag 29 mars

• Kl 12.15 cirka. Brödförsäljning i Domkyrkans vapenhus efter högmässan

För mer information, kontakta info@lundsdomkyrka.se

Hållbarhetsveckan arrangeras i samarbete med Sensus.