Pressinbjudan: Mumifierad biskop utgör unik tidskapsel från 1600-talets Lund

Kistan med biskop Peder Winstrups kropp flyttades från Domkyrkan i Lund till Historiska museets konserveringsavdelning i september förra året. Sedan dess har en serie arkeologiska och medicinska undersökningar påbörjats.

Kistan med sitt innehåll utgör en unik tidskapsel från år 1679 med både välbevarad kropp, textilier och växtmaterial. I december CT-scannades Peder Winstrup på Universitetssjukhuset i Lund. En helt sensationell upptäckt var att de inre organen var bevarade. Winstrups mumie är en av de bäst bevarade kropparna från 1600-talets Europa, med en mycket stor informationspotential. Nu kan resultaten från de inledande undersökningarna presenteras.

När: fredag 10 april 2015, klockan 10.00

Var: Kulturarvsbanken på Gastelyckan, Skiffervägen 14 i Lund

Medverkande: Per Karsten, chef för Historiska museet i Lund, biskop Johan Tyrberg, osteologerna Caroline Ahlström Arcini och Torbjörn Ahlström samt röntgenläkare Gracijela Bozovic.

Detta kommer att hända: Pressträffen inleds med att Per Karsten berättar om forskningsprojektet och de resultat man har funnit så här långt, med hjälp av Caroline Ahlström Arcini, Torbjörn Ahlström och Gracijela Bozovic. Därefter fortsätter vi in till Peder Winstrups kista, där det finns möjlighet att fotografera och filma.

Vem var Peder Winstrup? Winstrup var en renässansmänniska; professor i fysik, teologie doktor, arkitekt, boktryckare och allmänt vetenskapligt nyfiken. Mest känd är han som biskop i Lund 1638-1679 och som initiativtagare till att grunda Lunds universitet. Han gjorde sig känd som en skicklig maktspelare som navigerade mellan båda sidor i den svensk-danska konflikten, både före och efter 1658 när Skåne blev svenskt.

Praktisk information: Det kommer att vara möjligt att fotografera/filma under hela pressträffen. Kistan kommer att öppnas och det finns möjlighet att se kroppen. Det kommer även att finnas tillgång till pressmaterial i form av fotografier och rörlig bild från CT-scanningen. Det kommer även att finnas en kort film tillgänglig.

Välkomna!

För mer information, kontakta Jonas Andersson, pressekreterare Lunds universitet. Telefon: 046-222 70 17, 0727- 38 58 58
E-post: jonas.andersson@kommunikation.lu.se