Julstämning med Händels Messias

Lördagen 18 december framförs George Friedrich Händels Messias i Domkyrkan.
Dessutom invigs domkyrkans nya orgel i orkestersammanhang.

– Händels Messias är ett oratorium med kraft och energi i varje sats, säger Stefan Ekblad, biträdande domkyrkoorganist i Lunds domkyrka.  Det känns fantastiskt att få framföra den i domkyrkan så nära jul.

Händels Messias från 1742 är ett mäktigt oratorium för orkester, kör och solister och kompositörens kanske mest kända verk. Oratoriet, som framförs av Katedralkören, är ett samarbetsprojekt mellan professionella musiker från flera håll i Sverige. Dessutom kommer Lunds domkyrkas nya flyttbara orgel att för första gången användas i orkestersammanhang. Orgeln invigdes den 4 december och är ett komplement till de fem orglar som redan finns i domkyrkan

– Det ska bli roligt och mycket spännande att få använda orgeln, säger Stefan Ekblad. Orgeln kan dessutom något som de fem andra inte kan: Med ett enkelt handgrepp kan den stämmas om så den passar rätt tonhöjd. Orgeln gör jobbet åt organisten, det är fantastiskt.

Händels Messias i Lunds domkyrka
Solister: Ann-Margreth Nyberg, sopran, Ann-Kristin Jones, alt, Jörgen Axelsson, tenor och Peter Boman, bas
Orkester: Camerata Lyckensis, Berth Nilsson, konsertmästare
Katedralkören under ledning av Stefan Ekblad