Högkyrkan 1: Uret

Högkyrkan 1 – Horologium Mirabile Lundense

Under underbara uret i Lund, Horologium Mirabile Lundense, är ett astronomiskt ur vars äldsta delar är från 1420-talet. Två gånger om dagen (vardagar och lördagar kl. 12.00 och 15.00, söndagar och kyrkliga helgdagar kl. 13.00 och 15.00) spelar uret. Då kommer stjärntydarna fram för att hylla det nyfödda Jesusbarnet som sitter i Marias knä.

På den stora urtavlan överst kan man läsa ut solens, månens och stjärnbildernas position i förhållande till Lunds horisont och till varandra. På den undre tavlan, kalendariet, kan man läsa ut dagens datum, namnsdagar (enligt 1901 års almanacka) samt räkna ut på vilken veckodag ett visst datum infaller.

Om du vill lära dig mer om uret finns det både ett informativt häfte och en större bok till försäljning i Domkyrkans informationsdisk.