Konst av Hertha Hanson i sommar

I sommar har Lunds domkyrka glädjen att visa nya verk av konstnären Hertha Hanson i kryptan. Arbetstiteln för utställningen är Kapillärerna och den består av ett antal målningar som placeras utspridda i kryptan.

Betraktaren möter målningarna en och en när hon eller han rör sig i rummet. Mot de gamla stenväggarna ställer konstnären den nya målningarna. Stenarna bär spår av människor som sedan länge passerat, målningarna berättar om levande kroppar, om hjärtan som arbetar. Genom målningarna utforskar konstnären frågor om tid, förändring, gränsen mellan liv och död.

Hertha Hanson, född 1980 i Lund, bor och arbetar i Malmö. Hon gick ut Konsthögskolan i Malmö för två år sedan och har sedan dess medverkat i diverse grupputställningar i bl.a. Lunds konsthall och Malmö konstmuseum. Hanson hade även separatutställning på Galleri Lilith Waltenberg våren 2010.

Utställningen öppnar den 18 juni kl. 10.30 direkt efter lördagskonserten kl. 10.00. I samband med att utställningen öppnar äger ett offentligt samtal mellan konstnären Herha Hanson och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand rum i kryptan. Utställningen pågår t.o.m. den 21 augusti och arrangeras av Lunds domkyrkoförsamling och ingår i Lunds kommuns  kultursatsning Sommarlund.