PAX – pilgrimsvandring för fred på väg mot Lund

Just nu sker en lång pilgrimsvandring från Uppsala till Dag Hammarskjölds Backåkra. Till Backåkra anländer vandrarna den 17 september och söndagen därpå, den 18 september, manifesteras vandringen vid högmässan i Lunds domkyrka kl. 11.00.

– Den 18 september är det 50 år sedan FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld störtade med sitt plan på väg till Kongo på fredsuppdrag säger Anna Alebo, komminister i Lunds domkyrkoförsamling och särskilt ansvarig för pilgrimsarbetet i Lunds stift. Samma år fick han Nobels fredspris postumt och 1963 gavs de anteckningar som man hittat, “Vägmärken” ut i bokform.

Pilgrimsvandringen genom Sverige arrangeras av Pilgrimscentrum i Vadstena och har pågått under hela sommaren. För den del av vandringen som går genom Skåne och Blekinge ansvarar pilgrimer från Lunds stift. Som vandrare kan man delta en dag eller en vecka. Läs mer, och anmäl dig till vandringen, på Pilgrimscentrums hemsida, www.pilgrimscentrum.se

Den 5 september kommer pilgrimerna till Blekinge och följer därefter Pilgrimsvägen Skåne Blekinge söderut mot Backåkra dit de anländer den 17 september.
– När vi är framme firar vi mässa utomhus vid meditationsplatsen med PAX-stenen tillsammans med ärkebiskop em KG Hammar. Mässan är beräknad att inledas kl. 14.00. Till Backåkra väntas hundratals pilgrimer denna dag.

Söndagen den 18 september, på 50-årsdagen av Dag Hammarskjölds död, manifesteras hela vandringen vid högmässan i Lunds domkyrka kl. 11.00.  Predikar gör Pelle Bengtsson och mässan celebreras av biskop Antje Jackelén.

Följ pilgrimsbloggen på Kyrkans Tidning
Nyheter från vandringen hittar du på pilgrimsvagen.se