Konfirmander i tv och på pilgrimsvandring!

I bloggen har det ekat tomt de senaste veckorna, detsamma kan dock inte sägas för konfirmandernas Januarimånad i 24 Äventyrens konfirmationsgrupp. Jullovet är över och tisdagarna är återigen en tid för konfaträffar, den stora förändringen sen förra året är att både Ozzy och Duffy gruppen ses varje tisdag vilket innebär att alla konfirmanderna ses varje tisdag istället för att gruppen är delad som den varit tidigare. Detta är ett koncept som fungerat bra hittills och det ger oss ledare mer tid att jobba med konfirmanderna och fler nya människor för konfirmanderna att träffa.

Det märks att vi kommit mer än halvvägs in på konfirmandtiden. Inte bara pga. det faktum att konfirmanderna har blivit varma i kläderna i sammanhanget, utan även på våra teman för träffarna. De senaste veckorna har vi hunnit beta av flera tunga ämnen som ställer tro och livsvärderingar på sin spets. Vad är meningen med livet? Finns det ett liv efter detta? Har vi ett ansvar för vår skapelse? Vad innebär det att Gud alltid är med oss? O.s.v. Bland annat har konfirmanderna fått göra sina egna 10-budord, delta i en debatt kring miljö och människovärde och göra ett gott och ont kollage av nyhetstidningar. Det sistnämnda kan ni faktiskt själva få beskåda nästa gång ni har vägarna förbi Domkyrkoforum. Kort beskrivet är det urklipp från olika tidningar, en sida där konfirmanderna har fått lyfta fram allt det positiva de hittat i tidningarna samt en där de lyfter fram allt det negativa. Läsestund ur bl.a. Första Mosebok och Manasses bön och musik från Ozzy, Christina Aguilera m.m. har fått sätta igång ytterliggare tankar om vår plats på jorden, relationen till Gud och livet efter detta.

I januari fick vi även den stora äran att få näravara vid inspelningen av en tv-gudstjänst, eller ska vi kanske säga att det var SVT som fick den stora äran att närvara vid vår temamässa? Resultatet kommer i vilket fall att sändas på SVT framöver, så höll ögon och öron öppna för ett datum! Vi är självklart väldigt glada över att vår verksamhet uppmärksammas (i både tv, tidningar och annan media) men i slutändan är det ändå konfirmanderna som står i centrum och det är dem som vi främst vill ska vara nöjda med våra temamässor, och konfirmandarbetet i sin helhet.

Denna lördag får vi alltså därför hålla tummarna extra hårt för då ger sig hela konfirmandgruppen ut på pilgrimsvandring tillsammans. Det är en återkommande vandring som vi genomför varje år, från Dalbykyrka till Lunds Domkyrka. Vandringen sker över en dag och på vägen får konfirmanderna chans att höra berättelser från våra konfirmandledare, om några personer som varit förebilder i deras liv. Under vandringen diskuterar vi även olika tankar kring tro och ansvar mot medmänniskor och vandrar dessutom i tystnad en bit av vandringen, Vi är även ökända för att genomföra vår pilgrimsfärd trots vissas åsikter om ”jobbiga” väderförhållanden, oavsett om det är storm eller isande kyla. På lördag morgon när de flesta myser hemma i värmen drar vi alltså på oss långkalsongerna, ett extra lager tjocktröja och rejäla skor för att vandra genom det skånska landskapet!

Det var alltför denna gången, vintern är över oss men redan nu kan man ana våren några stenkast härifrån! Sommarkonfirmanderna träffas snart igen, höst- och vårkonfirmanderan åker på sitt sista läger och sen plötsligt så är det sommarlov igen! Nåja, ingen har ju dött av att längta i alla fall!

Lycka och välmående!

/Patrik Kristiansson

P.S.
Vi vill även passa på att rikta ett jättestort grattis till Sara Månsson som prästvigdes i Lunds Domkyrka i förra månaden. Sara har under sina år som präststuderande även ställt upp frivilligt som ledare i de 24 Äventyren, hennes insatser och hennes personlighet har varit ovärderliga och hon kommer att vara väldigt saknad i sammanhanget. Tack, och grattis, Sara!
D.S.