Världens första Alla hjärtans dag-kort

Via Svenska kyrkan i Helsingborg har vi fått tillgång till en text om bakgrunden till Alla hjärtans dag och biskopen Valentine. Läs och lär dig mer. Besök också utställningen i Domkyrkoforum där elever från Katedralskolan ställer ut texter om kärlek (visas t.o.m. torsdag 16 februari).

Hur kan då en legend som denna utvecklas till geléhjärtan och kärlekshälsningar? Med tiden utvecklas en tradition men det är alltid viktigt att gå tillbaka och se grunden till traditionen idag. Kärlekshälsningarna är inte svåra att grunda i Valentines smugglande av kort eller vanan han hade att plocka blommor och ge till kärlekspar.

Men den ursprungliga kärleken Valentine hade var till Gud och det var den kärleken som också tog honom in i döden. Eller in i befrielsen från detta jordeliv, som han såg det. Valentine kom till Rom i en längtan efter att få lindra plågan för de kristna som satt i fängelse. Den kärleken från Gud till medmänniskan är det som bör stå i centrum på alla hjärtans dag. Inte i första hand kärleken från Gud till mig utan Guds kärlek är till för att delas med andra. Det är vad som kallas för en utgivande kärlek, och det är alla kristna kallade att ge. I praktiken kan detta ta sig uttryck i små kort, blommor, geléhjärtan osv. men poängen är Guds kärlek till människan och inte handlarnas behov av inkomst. Visst kan man lätt tro att alla hjärtans dag är en högtid skapad av handelsmännen. Sanningen är inte riktigt så enkel, även om handeln har hjälpt till att lansera dagen. Men som med många andra högtider så finns det något bakom alla hjärtans dag, eller ”Valentines day”   som det heter på engelska. Historien och traditionen med alla hjärtans dag har nått oss i Sverige genom andra länder.

Sank Valentine var biskop i Interamne, Italien. I Rom kring sent 200-tal var de kristna förföljda och levde ett riskfyllt liv. Valentine var en av dem som åkte till Rom för att uppmuntra och besöka de kristna i stadens olika fängelser. Det ledde så klart till att han själv blev fängslad. Kejsaren Claudius fick hör talas om Valentine och ville prata med honom personligen. Intentionen med mötet var att kejsaren vill få Valentine att förstå att en osynlig Gud är en fantasi. Efter deras möte lär kejsaren ha utbrustit ”Hör ni romare hur riktigt denne man talar!”. Valentine hade omvänt kejsarens hjärta. Plötsligt byttes Valentines tillvaro från mörk, grå cell till en slags husarrest hemma hos en förnäm familj. Denna familjen hade en blind dotter som Valentine bad för och som sedan kunde se. Dottern och hela familjen blev så klart kristna. Detta blev lite väl mycket för kejsaren som beslöt att Valentine skulle dödas. Strax innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter, som han var mycket förälskad i. Detta kortet var det första alla-hjärtans-dag-kortet. Legenden berättar också att Valentine omvände sin bödel strax innan dödsögonblicket.