Knut den Helige

Den 10 juli 1086 mördades den danske kungen Knut den Helige, eller Knut den IV som han egentligen hette under sin livstid.Hans far var Sven Estridsen. Knut föddes omkring 1043 och var kung mellan 1080 och 1086.I maj 1085 skrev han ett donationsbrev med rika gåvor till “den ännu inte fullbordade kyrkan i Lund”, dvs Lunds domkyrka. Han hävdade kungamakten och samtidigt var han en stor vän av kyrkan, som framgår av hans donationsbrev. Trots detta ökade missnöjet med honom och han mördades i S:t Albans kyrka i Odense. Han helgonförklarades rekordsnabbt – redan 1101.
Knut var gift med Adèle av Flandern (hon kallas drottning Edel i Danmark) och kungaparet fick tre barn, Karl, Ingegerd och Cecilia.
Efter Knuts död gifte Adèle om sig med Roger I Bursa, hertig av Apulien.
Den 10 juli brukar vi i Dom kyrkan sätta upp en krans invid Knuts bild i södra transeptet.