På gång i Domkyrkan i sommar


Det händer mycket i och runt Lunds domkyrka i sommar. Här hittar du en sammanfattning. Information om alla gudstjänster finns i kalendariet till höger. Välkommen!

Vernissage Transit, konstutställning av Erika Dahlén
14 juli klockan 10.30, kryptan
Utställningen öppnas med ett samtal mellan konstnären Erika Dahlén och Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan. Transit betyder övergång och utställningen pågår fram till den 29 augusti. Transit visas med stöd av Sommarlund. Läs mer om Erika Dahlén.

 

Hopprepsshow med Planet Jump Rope
14 juli klockan 18, Domkyrkoplatsen
De belgiska killarna i Planet Jump Rope tar hopprepshoppning till en helt ny nivå. Noggrant utvalda och hårt tränade är de Belgiens absoluta hopprepselit och de bjuder på en perfekt koreograferad show med maximalt underhållningsvärde. Vi tror att detta blir början på en ny hopprepstrend i Lund. Kom hela familjen och låt er roas, imponeras – och inspireras! Arrangemanget är ett samarbete mellan Sommarlund, Sommarscen Malmö och Lunds domkyrkoförsamling. Fri entré.


Sommarkonserter och Skånes orgelveckor

Varje lördag klockan 10 är det konsert i Domkyrkan. Fri entré! Den 28 juli inleder Domkyrkoorganist Tomas Willstedt Skånes orgelveckor.
Lördagskonserter och konserter inom Skånes orgelveckor i Lunds domkyrka.

 

Öppna visningar Domkyrkan/Domkyrkoforum
I sommar blir det öppna visningar på svenska vardagar och lördagar klockan 11, med start den 25 juni fram till 31 augusti. Visningarna börjar i Domkyrkoforum. Söndagar är de svenska visningarna klockan 12.30 efter mässan. Engelska visningar är det varje dag klockan 14.30, även dessa startar i Domkyrkoforum. Så byggdes domkyrkan – om att skapa en katedral är rubriken för temavisningar tisdagarna den 26 juni, 3 juli, 24 juli, 7 augusti och 28 augusti kl 10.00-10.45. För barn är det särskilda visningar på söndagar klockan 13.45. Temat för är skapelse och skapande, något som knyter an till årets tema för Domkyrkan. Alla visningar är  gratis. Mer information.

 

Pilgrimsvandringar
När du vandrar i Lund, kanske du också vandrar över ett altare. På medeltiden fanns det tjugosju kyrkor och kloster i staden. I sommar arrangerar vi pilgrimsvandringar till heliga platser i Lund den 18 juli, 1 och 15 augusti klockan 19.15. Vi firar kvällsmässa i Domkyrkan kl 18.30 och därefter är det samling vid Pilgrimsplats Liberiet klockan 19.15. Anmäl dig senast dagen innan till: Anna Alebo, 046 35 87 64 anna.alebo@svenskakyrkan.se (detta gäller vandringen den 18 juli) och till Agneta Stenermark Nyberg, agneta.stenermark-nyberg@svenskakyrkan.se, 046 35 88 63 (gäller 1 och 15 augusti).

Labyrintvandringar
Börja den nya dagen med en meditativ vandring genom Domkyrkoplatsens labyrint strax utanför Pilgrimsplats Liberiet. Måndag den 27 augusti till fredag den 31 augusti klockan 7.15 – 7.45. Du behöver inte föranmäla dig.
Mer information om vandring till heliga platser och labyrintvandringar.
Information om pilgrimsvandringar i Skåne och Blekinge hittar du på pilgrimsvagen.se

 

Bach och dans i middagsmässan
1, 2 och 3 augusti klockan 12, Domkyrkan
Medverkande är Emma Ribbing, som är dansare och koreograf, cellisten Hege Waldeland Lörstad och prästen Lena Sjöstrand. Musik: Johan Sebastian Bach. Läs mer om Bach och dans i middagsmässan.

 

Sommarkör
5 och 8 augusti klockan 14, Domkyrkoplatsen
Sommarkören sjunger i ett samarbete mellan Sommarlund och Lunds domkyrkoförsamling.

 

MC-träff och MC-gudstjänst
11 augusti klockan 11-14, Domkyrkoplatsen. Klockan 12 MC-gudstjänst, Domkyrkan
Vill du se motorcyklar? Kör du själv? Välkommen till MC-träff på Domkyrkoplatsen. Triumph center Skåne i Landskrona visar nya modeller på Domkyrkoplatsen och det blir fika på Domkyrkoforum. Kl 11.00 är det visning av Domkyrkan kl 11.15. Klockan 12 firar vi MC-gudstjänst inne i Domkyrkan. Mer information.

 

Kyrkospel: Fem kontinenter – en liturgisk musikhändelse
Premiär 12 augusti klockan 19, Domkyrkan
Sommarens kyrkospel innehåller helt nyskriven musik, inspirerad av texter från fem kontinenter. Musikerna Jens Ulvsand och Inge Petersson Lindbäck har skapat kompositioner som har sin utgångspunkt i en text eller dikt eller från Afrika, Asien, Europa, Amerika eller Oceanien. Medverkande är förutom Jens Ulvsand och Inge Petersson Lindbäck, vokalgruppen Andetag som består av Helen Melin, Diana Nunez, Lena Jungmark och Inger Ohlén Reingold samt skådespelaren Anette Lindbäck och prästen Josefin G Andersson, som är spelets liturg. Speltider och mer information om kyrkospelet.