Lyssna på Gudgubbar

Gudgubbar är en podcast med journalisterna Andreas Ekström, känd från Sydsvenskan, och Emanuel Karlsten, men en bakgrund bl.a. på Dagen och Expressen. I varje avsnitt samtalar Andreas och Emanuel med en gäst som har en bakgrund inom den religiösa sfären. Vi ställde några frågor till Lundabon Andreas:

Vad är Gudgubbar?
Det är ett småskaligt försök till poddradio, alltså radio utsänd via internet. Tillsammans med den kristne journalisten Emanuel Karlsten gör jag, som är ateist, ett antal halvtimmar med intressanta gäster på temat religion. Man kan enkelt hitta programmen via iTunes.

Hur kom ni på idén?
Vi ville lära oss mer om radioformatet, och tyckte att detta kunde vara ett intressant sätt. Vi är ju båda passionerat intresserade av den digitala revolutionen.

Hur kompletterar du och Emanuel varandra?
Olika temperament, olika röster, olika kynne – men framför allt: olika teologisk bakgrund. Jag har ju fått en gedigen ateistisk uppfostran, medan Emanuel har växt upp i en Frälsningsarméfamilj.

Vad har överraskat dig mest i arbetet med Gudgubbar?
Bra fråga! Jag får nog ärligt säga att det är så väldigt roligt – roligare än jag kunde ana. Det är en känsla av intellektuell lyx, som journalistiken ibland kan ge journalisten: jag får möjlighet att samtala med otroligt intressanta personer.

Vilken är temperaturen på det religiösa samtalet i Sverige idag tycker du?
Både för sval och för varm. Vi är för svala i den meningen att vi talar för lite om de grundläggande teologiska frågor som verkligen krockar med hur många av oss vill leva våra liv. Vi är för heta i den meningen att vi ofta misslyckas med att samtala intellektuellt, och så blir det raseriutbrott på temat skolavslutning i kyrkan och sådär, eller ännu mycket värre: en grogrund för antidemokratiska krafter som bygger sin existens runt islamofobi.
Hur många avsnitt blir det? Och sedan…?
Vet inte! Åtta-tio stycken gör vi nog minst. Vi tar det ett steg i taget och försöker att vara uppmärksamma på vilka reaktioner vi får från lyssnarna.

Här lyssnar du på det i Itunes. Här prenumererar du på avsnitten via RSS. Och här kan du få ett mejl varje gång ett nytt avsnitt är ute!

Du kan också se när nya avsnitt publiceras på Andreas blogg eller på Emanuels blogg.